Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obnova južnog pročelja jednog od simbola Dubrovnika, crkve Svetog Vlaha, izazvala je pravi šok! Naime, tijekom postavljanja građevinske skele osiguravajuća sidra zabijena su direktno u stoljetni kamen.


I dok Sveti Vlaho i dalje na svome dlanu čuva svoj grad, čini se kako njegovu crkvu nitko nije čuvao. Naime, tijekom pospostavljanja skele sigurnosna sidra zabodena su u direktno kamen južnog pročelja crkve koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Vezani članci Obnova u Zagrebu: Startali mobilni timovi - 1 S radom krenuli mobilni timovi koji građanima pomažu ispuniti obrasce za obnovu oštećenih objekata Fešta svetog Vlaha - 2 Okupio se veći broj ljudi usprkos preporukama grada: "Sveti Vlaho je poseban blagdan, srce je jače"

'Šteta u nekom materijalnom smislu nije tolika kolika je u jednom povijesno-umjetničkom smislu. Napravljena je svjesna devastacija na bočnoj strani objekta', kazao je restaurator Đivo Dražić.

Grubo oštećeno pročelje razljutilo je i Dubrovčane.

Skelu je postavila zagrebačka tvrtka Hedom, koja je i izvođač radova na crkvi. Početkom mjeseca održan je radni sastanak izvođača, investitora i konzervatora.

'Dogovoreno je da se skela sidri u fuge ili u već postojeće rupe na fasadi od prethodnih skela', kazala je Žana Baća, pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

To je sve upisano i u građevinski dnevnik.

'Izvođač se nije pridržavao tih uputstava i o svemu smo obavijestili nadležnu inspekcijsku službu ministarstva kulture', kazala je Baća.

O svemu se pismeno oglasio i izvođač radova, tvrtka Hedom. Naglasili su kako sidrenje skele neće trajno oštetiti pročelje crkve jer će te rupe biti zakrpane zajedno s oštećenjima iz rata. Dodali su kako je ovakvo vezivanje bilo nužno kako bi se spriječio eventualni pad skele.