Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Škare Ožbolt: 'Sanader ismijao hrvatsku javnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt danas je optužila premijera Ivu Sanadera da je dopunom svoje imovinske kartice ismijao hrvatsku javnost i izigrao rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Škare Ožbolt je rekla kako Sanader nije udovoljio zahtjevu Povjerenstva da u kartici navede vrijednost svoje skupocjene zbirke satova, način njezina stjecanja te podrijetlo
imovine kojom je satove stekao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ingrid Antičević Marinović 'Mi smo uveli doživotnu kaznu, a HDZ je ukinuo' Slika nije dostupna Škare-Ožbolt: Mesić bi bio bolji izbor za New York

Škare Ožbolt je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru kazala da je hrvatska javnost i dalje ostala bez odgovora na pitanje kako je i kojim novcem premijer stekao zbirku satova, čija se vrijednost, smatra, uspoređuje s cijenom većeg stana u Zagrebu.

"Sve to baca ozbiljnu sumnju u premijerove izjave o podrijetlu
imovine, budući da tog novca u njegovim privatnim poslovnim potezima nije bilo", rekla je.

Od Povjerenstva očekuje da ponovi svoj zahtjev prema Sanaderu i od njega zatraži novu dopunu imovinske kartice, koja bi sadržavala i račune od kupnje satova i podrijetlo novca kojim su kupljeni.

"Pozvala bi se na citat Abrahama Lincolna da neke ljude možeš držati u zabludi sve vrijeme, neke ljude neko vrijeme, ali još se nije rodio netko tko će u zabludi držati sve ljude sve vrijeme, pa zvao se on i Ivo Sanader", kazala je Škare Ožbolt.

To što je većina članova Vlade i HDZ-ovih dužnosnika slijedila
Sanaderov primjer i, po istom obrascu, dopunila svoje imovinske kartice, ocijenila je "partijskom naredbom u pokušaju da se od javnosti prikrije odgovor na pitanje od kuda premijeruskupocjena zbirka satova".

"Osim što su šokirali javnost vrijednošću svoje pokretne imovine, jer je samo dio Vlade prijavio šest milijuna kuna (u pokretninama), HDZ-ovi su dužnosnici svojim potezima htjeli izigrati rad Povjerenstva", ocijenila je predsjednica DC-a.

Naknadno popunjavanje imovinskih kartica, dodala je, povlači za sobom i pitanje zašto svoje pokretnine HDZ-ovci nisu evidentirali odmah pri imenovanju na dužnosnička mjesta, te pitanje jesu li tu imovinu stekli u mandatu.

Da je namjera Vlade i HDZ-a ne primijenjivati zakone kojima se propisuje javni nadzor državnih dužnosnika Škare Ožbolt vidi i u, kako je kazala, kršenju Zakona o pristupu informacijama, primjer čega je izgubljen spor s novinarkom Radija 101 koja od Vlade nije dobila zatražene informacije.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene