Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćenje B.a.B.a.

'Skandalozna presuda Kurjaku, nedopustivi istup sutkinje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
B.a.B.e., Grupa za ženska ljudska prava javno se zgrozila nad oslobađajućom presudom prof. dr. Asimu Kurjaku i suradnicima na Općinskom sudu u Zagrebu te izjavama sutkinje Sande Bramberger-Ostojić, odnosno, njezinim obrazloženjem presude.

B.a.B.e. drže da je slučaj otkrivanja kršenja reproduktivnih ženskih organa trebao izazvati veću pozornost pravosuđa koje je nakraju pokazalo veću skrb za narušeni ugled Asima Kurjaka nego oštećenih žena. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Asim Kurjak neće u zatvor Slika nije dostupna Kurjak bez kazne zbog smrti rodilje?!

>> Kurjak oslobođen optužbi!

Niz propusta koji je doveo do poražavajuće sudske odluke završio je sramotnom i nedopustivom tvrdnjom sutkinje Bramberger koja je Kurjakove pacijentice kvalificirala kao nedovoljno educirane osobe koje su ga zbog svojeg neznanja prijavile, pišu B.a.B.e. u priopćenju. Dodaju kako je sutkinja pokazala da u hrvatskom sudstvu nije dovoljno samo zaštititi utjecajne okrivljenike nego je dopušteno posegnuti za metodama koje su nedvojbeno diskriminirajuće i premašuju mjeru dobrog ukusa.

Tvrdnja da su pacijentice prijavile dr. Kurjaka je netočna; to su učinili istraživački novinari nakon čega je medicinska dokumentacija dostavljena DORH-u. 'Ocjena sutkinje Bramberger je nedopustivo uvredljiva za sve pacijente jer ih načelno kvalificira kao nesposobne i nekvalificirane za bilo kakvu pravnu akciju u zaštiti svojih prava', kažu B.a.B.e. te se pitaju kako je sutkinja u stjecanju svoje visoke naobrazbe uspjela preskočiti upoznavanje sa Zakonom o zaštiti prava pacijenta i Zakonom o suzbijanju diskriminacije. 

B.a.B.e. očekuju reakciju Hrvatske udruge sudaca na nekontrolirani istup sutkinje Bramberger te se nadaju da će DORH zatražiti provođenje ključnog dokaznog postupka koji bi razriješio ovaj slučaj i to DNA testiranjem rođene djece i njihovih majki. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene