Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će odgovarati za zločine?

Škabrnja zgrožena Brammertzovom izjavom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratko Mladić dobio je odvjetnika po službenoj dužnosti Aleksandra Aleksića za sutrašnje očitovanje o optužnici. Krvnik s Balkana u pritvoru boravi odjeven u generalsku odoru, no kako doznajemo, Haag mu ipak ne dopušta da se u njoj pojavi i u sudnici.

Od jučer se zna da haško tužiteljstvo sutra sucu Oriju šalje proširenu optužnicu u kojoj neće biti zločina koje je njegova vojska počinila u Hrvatskoj. Reakcije hrvatskih političara na to nema. U Škabrnji su ogorčeni.

Pročitajte i ovo Jovica Stanišić i Frenki Simatović Posljednja presuda Haaga Miloševićevi suradnici osuđeni na dugogodišnje kazne: Krivi za nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva Slika nije dostupna Sutra prvo pojavljivanje pred sudskim vijećem Brammertz: I tužiteljstvo želi pravedno suđenje za Mladića

Ni Škabrnja, ni Kijevo, ni Zadar, ni Peruča neće biti u točkama izmijenjene Mladićeve haške optužnice. U vremenu Haaga kad su svima usta puna žrtava, nekima iz srca a nekima zbog političkog dekora, žrtve pokolja u Škabrnji kao da ostaju u nekom vakuumu i pravosuđa i politike. Za živote ovih ljudi kao da nitko ozbiljno ne mari. Za ovaj zločin na šest je godina zatvora osuđena samo medicinska sestra Zorana Banić.

Dan poslije mladićeva uhićenja i politika i pravosuđe su kazivali da će učiniti sve ne bi li njegova optužnica bila proširena i na zločine u Hrvatskoj. Danas su svi bez komentara. Neslužbeno se doznaje da se pravni tim koji je premijerka najavljivala još nije sastao. Što se Haaga tiče, sad ni ne mora. Ipak, još sve nije izgubljeno.

Žrtve Škabrnje važan su dokaz u tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid. Baš kao i žrtve Vukovara i Ovčare. Pokolj u Škabrnji dogodio se na dan pada Vukovara. Haška pravda zakazala je na oba slučaja. Stoga Hrvatska tužba protiv Srbije zbog genocida podnesena međunarodnom sudu pravde, ostaje jedina nada i za Škabrnju, i za Ovčaru, i za Vukovar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene