Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Vlade

Kolinda može u Visoku, ali...: 'Radovi bi mogli trajati najmanje osam mjeseci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić objasnila je da se radi o spomeničkoj baštini i najprije je potrebno napraviti konzervatorsku studiju nakon koje slijedi pažljiva rekonstrukcija.

Vlada je u četvrtak Uredu predsjednika Republike na upravljanje dala rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici u koji je preseljenje svoga ureda najavila novoizbrana predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Kolinda Grabar-Kitarović nikad nije kasno Ispunit će obećanje nakon završetka mandata: Ured bivše predsjednice bit će u Visokoj

Ovom se odlukom, temeljem prijedloga Državnoga ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) daje nekeretnina u Visokoj, kojom je upravljao Ured za rezidencijalne potrebe, na upravljanje Uredu predsjednika Republike i taj objekt više neće biti objekt u vlasništvu Republike Hrvatske, kratko je objasnio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Inauguracija Kolinde Grabar Kitarović razlikovat će se od ranijih - Evo i po čemu!

Vlada je tako i formalno potvrdila svoju najavu, odnosno najavu premijera Zorana Milanovića od prije dva tjedna da će izabranoj predsjednici Grabar-Kitarović izaći u susret u njezinoj želji da Ured ima u Visokoj, a ne kao prijašnji predsjednici Hrvatske na Pantovčaku.

Najavila preseljenje

Izabrana predsjednica Grabar-Kitarović najavila je preseljenje ocjenjujući da su troškovi na Pantovčaku preveliki, a rezidencija u Visokoj primjerena za poslove Ureda predsjednika.

U javnosti su se, nakon najave preseljenja postavila pitanja sigurnosne procjene kao i troškova prenamjene rezidencije.

Novi predsjednički dvori pred sigurnosnom provjerom - SOA će ispitivati i susjede

Ostojić je novinarima prije sjednice Vlade kazao kako što se sigurnosnih razloga tiče, za preseljenje u rezidenciju u Visokoj nema prepreka jer je riječ o štićenom objektu.

'Ako je to štićeni objekt, onda je najnormalnije da je procjena odavno napravljena i da je (rezidencija) sigurna', rekao je.

'Radovi bi mogli trajati najmanje osam mjeseci'

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić procjenjuje da bi radovi na rezidenciji mogli trajati najmanje osam mjeseci budući da se radi o spomeničkoj baštini.

Dodaje da je za to najprije nadležan Zavod za spomeničku baštinu Grada Zagreba, a da je Ministarstvo kulture nadležno 'tek u drugom stupnju ako dođe do dvojbi oko restauracije'.

'Pazit ću malo više na rječnik no...'

Rezidencija u Visokoj ima nekoliko apartmana koji bi se trebali pretvoriti u urede, a Zlatar Violić naglašava da je najprije potrebno napraviti konzervatorsku studiju tek nakon koje 'slijedi pažljiva rekonstrukcija'.

'Bez osam mjeseci posla teško. Barem dva za izradu studije, a onda i posao', procjenjuje.

'Studija će utvrditi što može izdržati'

Konzervatorskom studijom utvrdit će se, objašnjava, 'što može što izdržati i kolika je vrsta funkcionalnosti'.

Upozorava pritom da su uredski prostori i suvremena tehnologija, kao i pitanje grijanja i hlađenja 'u čistoj kontradikciji sa spomeničkom baštinom'.

VIDEO Zavirite u predsjedničku palaču Kolinde Grabar Kitarović

'Zato, primjerice, projekti energetske učinkovitosti i kulturna baština ne idu zajedno jer naprosto morate previše destruirati sam prostor', kazala je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene