"Vjerujemo da je slanje ministra Božinovića u Marakeš dobra i odgovorna poruka za hrvatsku javnost i sve naše partnere", rekao je Plenković na sjednici Vlade,

Galerija


Premijer Andrej Plenković uvodno se na sjednici Vlade u petak osvrno na nekoliko tema te je komentirao i Marakešku deklaraciju. Kazao je kako je odlučeno da u Marakeš ide ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Vezani članci Premijer Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Vlada na sjednici o izmjenama paketa poreznih zakona, Plenković ni riječi o štrajku i pregovorima sa sindikatima Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec (Dnevnik.hr) Sindikati dogovorom Vrdoljaka i Plenkovića nisu impresionirani: "Nama je to potpuno neprihvatljivo"

"Ministrica vanjskih i europskih poslova danas će govoriti od tom dokumentu. Mi smo ga temeljito prošli, on nije obvezujuć niti je sporazum pa svakoj državi ostaje suvereno pravo odlučiti o mjerama iz kataloga koje će prihvatiti. Odlučeno je da će u Marakeš ići ministar unutarnjih poslova i vjerujemo da je to dobra i odgovorna poruka za hrvatsku javnost i sve naše partnere", rekao je Plenković dodajući kako su u proučavanje dokumenta bili uključeni brojni resori. 

"Migracije su tu i bit će narednih godina te su zajednička rješenja nužna", kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na posjet brodogradilištu 3. maj u četvrtak gdje je bio s ministrima Horvatom i Butkovićem. 

"Razgovarali smo s novom upravom Uljanik Grupe, s radnicima. Razumijemo značaj brodogradilišta i sve to želimo nastaviti, ali to moramo napraviti tako da se restrukturiranje obavi kvalitetno i na tržišnim načelima", rekao je premijer.

"Moramo gledati na to da novi početak bude drugačiji nego do sada. Ima zainteresiranih partnera, ali o tome ćemo obavijestiti javnost kada ponude budu konkretizirane", poručio je premijer.

Pejčinović Burić: Božinović je prirodan odabir 

Ministrica Marija Pejčinović Burić na Vladi je predstavila Izvješće o pregovorima o Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama o kojem će se konferencija održati 10. i 11. prosinca ove godine u Marakešu. Ponovila je kako on nije međunarodni sporazum i nije pravno obvezujuć te države koje će ga prihvatiti mogu suvereno odlučivati o mjerama koje će primjeniti te krojiti nacionalnu migracijsku politiku.

"Odlučili smo da Hrvatsku u Marakešu predstavlja ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Koliko znamo, i iz drugih zemalja bit će to na ministarskoj razini. Mislimo da je, s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj migracijama, kako legalnim, tako i ilegalnim, najviše bavi MUP, pa je ministar Božinović bio prirodni odabir za Republiku Hrvatsku", rekla je ministrica Pejčinović Burić.

O tzv. Marakeškoj deklaraciji govorio je i sam ministar Božinović.

"Kazao bih samo da je taj dokument zapravo priznanje da su migracije svjetski problem i svaka država na taj problem gleda uz vlastite optike, niti jedna ga država ne može sama rješiti. Namjere Kompakta iz Marakeša su dobre, dakle sigurne, uređene i regularne migracije, i Hrvatska ima razloga biti zainteresirana za to jer ovo što se događa pred hrvatskim granicama nisu ni sigurne ni uređene migracije. Ovaj dokument ne otvara vrata migrantima, a hrvatska policija nastavit će jačati svoje kapacitete za smanjenje nelegalnih migracija. Migracije nisu uzrok, nego posljedica načina na koji se svijet razvijao i ne vidim drugog načina za osigurati nacionalni interes Hrvatske nego sigurnim i sistematskim pristupom migracijama te sudjelovanjem na međunarodnim konferencijama", rekao je Božinović.

Na dnevnom redu Vladine sjednice u petak su bili i Nacrt prijedloga zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma; Izvješće o pregovorima o Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama; Nacrt konačnog prijedloga zakona o fiskalnoj odgovornosti (EU) te Nacrt konačnog prijedloga zakona o fiskalnoj odgovornosti (EU).