Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada u Čakovcu

HNS-ov župan Posavec: "Slušajte naše prijedloge, očekujemo brzo i konkretno djelovanje"

Međimurski župan Matija Posavec (Foto: Dnevnik.hr)
Međimurski župan Matija Posavec (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Matija Posavec traži da HNS napusti Vladu (Foto: Dnevnik.hr) Matija Posavec traži da HNS napusti Vladu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Međimurski župan Matija Posavec (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Vlada je na sjednici u Čakovcu donijela odluke o tri milijarde kuna vrijednim projektima investiranja u Međimurje, od kojih se većina odnosi na infrastrukturu. Na sjednici Vlade bio je i međimurski župan Matija Posavec.

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da ukupan iznos sredstava koji su predviđeni, bilo po točkama sjednice Vlade, bilo po ugovorima koji će uručivati nakon nje, iznosi gotovo 3,4 milijarde kuna, po čemu će ova sjednica u Čakovcu biti referentna za daljnji razvoj Međimurja. Plenković je na sjednici Vlade, koja je počela minutom šutnje za poginulog hrvatskog vojnika u Afganistanu, izdvojio pet projekata koji mu se čine važni.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Tako se ukupno u izgradnju cestovne i prometne infrastrukture u Međimurskoj županiji ulaže 450 milijuna kuna, rješava se izgradnja nove dnevne bolnice i kirurgije s ukupno 53 milijuna kuna, u Stari Grad Zrinski ulaže se 35 milijuna kuna, u izgradnju poduzetničke infrastrukture ulaže se 65 milijuna kuna te se izgrađuju i dograđuju vrtići u Međimurskoj županiji.

Naveo je da je u ovoj financijskoj perspektivi u toj županiji ugovoreno 145 milijuna eura, odnosno više od 1,1 milijardu kuna. "To znači da ste uvijek željni dodatne vrijednosti investicijskih napora", dodao je premijer. Plenković je istaknuo da je Međimurje jedna od razvijenijih regija te je podsjetio da je bila u top 10 regija po Financial Timesu kada je riječ o privlačenju ulaganja.

"Nije slučajno da upravo vi u 2019. želite stvoriti povoljniju i bolju poduzetničku klimu, pojačati učinkovitost uprave na lokalnoj razini i dodatno iskoristiti blagodati članstva u EU", ustvrdio je.

Naglasio je da je Međimurska županija prepoznala važnost kvalitetnih uvjeta za zdravstvenu skrb kao onih faktora koji sigurno pridonose nadprosječnoj konkurentnosti i kvaliteti poslovnog okruženja, da su tamo prisutne mnoge poduzetničke zone te postoji jasna i učinkovita suradnja između obrazovnog sustava i gospodarstva.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što se obnavlja simbol grada Stari grad Čakovec - jedan od najstarijih spomenika bogate prošlosti Međimurja koji će po realizaciji projekta fortifikacije postati dijelom muzeja nematerijalne baštine.

Međimurski župan Matija Posvec kazao je da Međimrska županija ima epitet Hrvatski cvjetnjak, a to nije slučajno jer su skromni ljudi marljivo radili i uređivali svoj dom i kraj godinama.

"Nismo imali podršku središnje države 28 godina, ali smo primjer dobre prakse", rekao je Posavec istaknuvši kako je područje bivše vojarne u kojoj se i održava sjednica takav primjer jer se izrađuje softver za automobilsku industriju.

"Dvostruko više izvozimo nego što uvozimo, imamo najefikasniju javnu upravu, najbrže se izdaju dozvole, ali usprkos tome plaće za 16 posto zaostaju za državom i unatoč reformama nije se puno toga pomaknulo", rekao je Posavec.

Izrazio je zadovoljstvo odvajanjem komunalnog otpada rekavši kako se odvaja 50 posto komunalnog otpada u Međimurju, a od 10 najuspješnijih gradova i općina u Hrvatskoj po tom pitanju njih devet se nalazi u Međimurju.

Iznio je i podatak kako je na pet zaposlenih četvero u privatnom sektoru, a jedan u javnom. "Puno sredstava se ulaže u obrazovanje, a rezultati se vide“ rekao je dodavši kako je situacija i u zdravstvu po mnogo stvari ispred hrvatskog, ali i europskog prosjeka te da se u njega uložilo 190 milijuna kuna. Posavec je rekao da ima i problema, ali se mogu riješiti uz pomoć države, prije svega da prosjek plaća ne zaostaje za državnim.

Smatra kako će to biti odlična demografska politika.

"Tražimo pomoć da riješimo problem većinskog i manjinskog stanovništva na ovom području. Prihvatite naše prijedloge jer je to najveća prijetnja sigurnosti stanovništa. Očekujemo brzo i konkretno djelovanje. Slušajte naše prijedloge i naše inicijative. Želimo put suradnje", izjavio je Posavec na početku sjednice.

Projekti u Međimurju

Na dnevnom redu bilo je više od 20 točaka. Obilaznica i novi most preko Mure u Murskom Središću vrijedni su 35 milijuna kuna, preloška obilaznica 38 milijuna, a vrijednost radova na preostalim dvjema fazama čakovečke sjeverne obilaznice 98 milijuna.

Osim toga, Vlada je donijela odluku o financiranju 11 milijuna kuna vrijednih radova na obnovi čakovečkog nadvožnjaka u Kalničkoj ulici. Ostale odluke uključuju financiranje kardiologije u Čakovcu, rekonstrukciju prometnica i željezničkih pruga te izgradnju lječilišno-turističkog kompleksa u Draškovcu. (MT/Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene