Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici počela je sjednica Vlade. Plenković govori o četvrtom valu epidemije koronavirusa, a dotaknuo se drugih aktualnih tema, pa i brutalnog ubojstva žene u utorak u Splitu.


"Broj ljudi koji su preminuli u Hrvatskoj premašio je 11.000", komentirao situaciju s koronavirusom na početku sjednice premijer Andrej Plenković i dodao da od 474 preminula u posljednjih tjedan dana 80 posto nije bilo cijepljeno. Rekao je da je u Hrvatskoj 64,5 odraslog stanovništva cijepljeno barem jednom dozom. Sve koji su u mogućnosti pozvao je da uzmu booster dozu.  

Vezani članci Mirela Ahmetović Oporba ne štedi s kritikama: "Uništavanjem INA-e mi smo uništili energetsku politiku i energetski centar RH'' Zgrada Zvonimira Frka Petešića - 1 Tko koristi državne stanove: Od 128 stanova koje država ima u svom vlasništvu - njih 35 još je slobodno!

Plenković je podsjetio na prošlotjedne posjete poljskog premijera Morawieckog te francuskog predsjednika Macrona te naglasio važnost ugovora koji su pritom potpisani.

"Bitna je i jasna poruka Macrona hrvatskom pristupanju Schengenu", dodao je Plenković.

Osvrnuo se i na stravično ubojstvo žene u trgovini u Splitu.

"Još jedan primjer nasilja nad ženama. Mi smo dosada napravili ogromne iskorake, pooštrili zakone koji propisuju kazne za sprečavanje nasilja u obitelji. No nemamo mi nekakav preventivni mehanizam koji može spiječiti primitivce, divljake i, ponovit ću, kretene da rade ovakva najteža kaznena djela. Ali možemo učiniti puno u pogledu strožih kazni", kazao je Plenković. 

Beroš: "COVID potvrde spriječile 36.000 zaraza"

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o pandemiji. 

"30 osoba u zadnja 24 sata završilo je na respiratoru", rekao je. Od njih 30, čak 24 nije cijepljeno niti jednom dozom.

Najteža situacija je na sjeverozapadu, u bolnicama u Zaboku, Varaždinu, Koprivnici, Čakovcu. Mobiliziraju se medicinske sestre, posuđuju respiratori.

"Od početka provođenja COVID potvrda u zdravstvenom sustavu, državnim i javnim službama do 30. studenog obavljeno je 407.009 testova, od kojih je 7216 bilo pozitivno. To znači da su potvrde , prema procjenama epidemiologa, spriječile daljnju zarazu za više od 36.000 novih ljudi, što bi dovelo do gotovo 400 hospitaliziranih i 100 umrlih", dodao je Beroš te ponovio dodatne preporuke za treću, booster dozu. Dotakao se i omikrona. 

"Stručnjaci naglašavaju da cjepiva i dalje pružaju veliku razinu zaštite od teže kliničke slike", naglasio je Beroš.

Nove kazne i novo cjepivo

Beroš je govorio o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. 

"Zakonskim prijedlogom se uvodi nova sigurnosna mjera, koja se odnosi na obavezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore te se detaljnije razrađuje primjena navedene mjere prilikom ulaska u javnopravna tijela, kao i obaveza odgovornih osoba u javnopravnim tijelima da osiguraju provedbu.

U svrhu provedbe mjere dopunjuju se ovlasti sanitarnih inspektora Državnog inspektorata, u izvršavanju nadzora nad provedbom nove sigurnosne mjere te se propisuje prekršajna kazna za odgovornu osobu ako ne osigura provođenje posebne sigurnosne mjere u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna", najavio je Beroš.

Vlada je odobrila i kupnju 536.000 doza novog cjepiva proizvođača Valneva.

Inače, Valneva je osma tvrtka s kojom je Komisija sklopila ugovor o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19. Ranije su potpisani ugovori s tvrtkama AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna i Novavax.

  

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju