Na sjednici Vlade RH premijer Plenković komentirao je prijedlog Europske komisije za oporavak gospodarstva.


Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je prijedlog Europske komisije za oporavak gospodarstva. Radi se o instrumentu vrijednom 750 milijardi eura.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: ''Ograničit ćemo cijenu benzina i dizela'' Andrej Plenković Plenković: ''HDZ će postupiti po presudi Vrhovnog suda i uplatiti novac u državni proračun. Otklanjam bilo kakvu odgovornost aktualnog vodstva stranke za to vrijeme''

"Europska je komisija izašla s jednim izrazito važnim dokumentom. To je plod intenzivnih konzultacija koje smo imali s Europskom komisijom, oni su to imali s drugim zemljama članicama. Nakon pandemije COVID-19 promijenili su se prioriteti", kazao je i dodao da će ova sredstva dati dodatnu financijsku mogućnost za provođenje projekata, planova i mjera koje će svim zemljama u EU omogućiti brz oporavak.

"Naziv  instrumenta je 'Nova generacija EU'. Provodit će se kroz tri stupa, kao potpora članicama u oporavku, pokretanje gospodarstva i pomoć privatnim ulaganjima i da nešto naučimo iz ove pandemije i krize", rekao je.

10 milijardi eura u sljedeće četiri godine

"Ovaj dokument, koji mi pozdravljamo, izdašan je i za Hrvatsku donosi oko 10 milijardi eura u iduće četiri godine", najavio je Plenković i dodao da su 7,36 milijardi eura bespovratna sredstva.

"Plus mogućnost uzimanja zajmova na dobrovoljnoj bazi. Tu se radi o 2,65 milijardi eura. To će biti pomoć i podrška zaposlenicima, malim i velikim poduzećima, raznim sektorima koji su u potrebi. Radi se o ogromnom iznosu sredstava", objasnio je i dodao da će o tim aktima, koji idu Vijeću Europe na raspravu, pregovore voditi Hrvatska.

"Novi prijedlog višegodišnjeg financijskog okvira bit će puno bolji nego onaj koji je bio na stolu u veljači. U razdoblju od 2021. do 2027. godine imat ćemo na raspolaganju dvostruko više sredstava nego što smo imali od 2014. do 2020. godine", kazao je Plenković. "Ovdje padaju na ispitu svi oni koji smatraju da članstvo u EU nije dobro", kazao je Plenković.

Učenicima olakšati završetak školske godine

Najavio je Prijedlog uredbe o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi prema kojem će učenici nižih razreda lakše i bez ponavljanja razreda moći završiti školsku godinu. "Time će se osigurati prolazak učenika u više razrede. To je napor Vlade za sve učenike koji su se našli u ovoj situaciji", objasnio je.

Ovu odluku objasnila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. "Što se tiče viših razreda u osnovnoj školi i razreda u srednjoj školi, oni dobivaju veće mogućnosti za ispravljanje ocjena i prolaz školske godine", objasnila je Divjak i dodala da su prijedlogom predviđena tri ljetna roka za popravljanje ocjena i mogućnost popravljanja četiri negativne ocjene, za razliku od dosadašnjih dvije i prolaska školske godine.

Otvaranje granica za niz zemalja

Plenković je najavio i otvaranje granice za zemlje koje imaju istu ili sličnu epidemiološku situaciju poput naše.

"S obzirom na sjajne rezultate naše situacije i da smo u prvom poluvremenu uspjeli pobijediti epidemiju, uspjeli smo napraviti plan gdje bismo izuzeli odluku o zabrani prelaska granice za državljane niza zemlja. Otvaramo se za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Njemačku", dodao je Plenković.

Više o tome kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. "Građani tih zemalja ulazit će slobodno, uz epidemiološku kontrolu i pridržavanje preporuka epidemiološke struke. Na ulasku će se uzimati njihovi podaci kako bi se pratilo njihovo kretanje u Republici Hrvatskoj", kazao je.

"Preporučujem strancima da svoje podatke prije ulaska dostave na web-stranicu entercroatia.mup.hr koja je pokrenuta već danas pa će zadržavanje na graničnom prijelazu biti nepotrebno jer će policija već imati podatke u svojem sustavu", objasnio je.  Stranica je danas dostupna na engleskom i hrvatskom jeziku, a u sljedećim danima bit će prevedena na još desetak europskih jezika.

Putnici koji unaprijed ne dostave svoje podatke, to će napraviti na granici prilikom ulaska u zemlju. Božinović je napomenuo da će za to biti potrebno dulje vrijeme čekanja, vjerojatno u zasebnoj traci.

"Uz spomenuto povezivanje, građani će na svoju elektroničnu poštu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke HZJZ-a", kazao je ministar unutarnjih poslova.

Zaprimljeno 130 zahtjeva za financiranje najamnine

Plenković je kazao da je od javnog poziva za sugrađane koji su imali takva oštećenja da ne mogu više boraviti u svojim stanovima, zaprimljeno 130 zahtjeva za financiranje najamnine.

Oni su u obradi, a sutra će biti deset konkretnih rješenja za dio ljudi koji su smješteni u SD Cvjetno naselje i nekoliko njih koji su van doma koji su ispunili sve kriterije postavljenih u Vladinoj odluci, najavio je.

"To znači da ćemo žurno djelovati i osigurati da većina sugrađana koje imaju na to pravo što prije useli u stanove u kojima će imati dostojanstven život dok se ne realizira obnova", dodao je.

Povećana naknada za roditelje njegovatelje i njegovatelje

Vlada je usvojila Prijedlog uredbe o izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi prema kojoj će naknada za roditelje njegovatelje i njegovatelje s 2500 biti podignuta na 4000 kuna.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković kazala je da u Hrvatskoj status roditelja njegovatelja i njegovatelja ima 4859 osoba.

"Stoga imam potrebu naglasiti da je ovo povećanje nastavak sustavne skrbi ove vlade za najugroženije skupine", dodala je te ustvrdila kako se povećanjem naknade olakšava integracija u društvo osoba s invaliditetom koje trebaju 24 satnu skrb te sam život u obiteljima s osobama s invaliditetom.

Dopunjen Zakon o popisu poljoprivrede

Vlada je uredbom izmijenila i dopunila i Zakon o Popisu poljoprivrede 2020. te će se taj popis, umjesto u jednoj, odvijati u dvije faze, a sve zbog utjecaja koronakrize.

Uredbom je utvrđeno da će se popis, umjesto od 1. do 30. lipnja, kako je predviđeno osnovnim zakonom, provesti u razdoblju od 1. do 30. lipnja za poslovne subjekte, a za obiteljska poljoprivredna gospodarstava u razdoblju od 14. rujna do 14. listopada.

135.000 po zastupničkom mjestu

Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te političke stranke, neovisne liste i kandidate za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina koji imaju pravo na tu naknadu u iznosu od 135.000 kuna, po osvojenom zastupničkom mjestu prema konačnim rezultatima izbora.

Političke stranke i neovisne liste koje su na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor dobile više od pet posto važećih glasova birača izborne jedinice, a nisu osvojile zastupničko mjesto imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 22.500 kuna.

Kandidati za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina zastupljenih u stanovništvu s manje od 1,5 posto stanovnika, koji na izborima nisu postali zastupnici, a dobili su više od 15 posto važećih glasova birača izborne jedinice, imaju pravo na naknadu u visini od 15 posto iznosa naknade koja pripada zastupniku.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju