Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno u Saboru

PREMIJER KAKVOG JOŠ NISTE VIDJELI Plenković pokazao svoje drugo lice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijera je u sabornici prilično razljutio zastupnik Živog zida Branimir Bunjac.

11:45  Premijer Andrej Plenković, iako je inače uobičajenog diplomatskog rječnika od kada je preuzeo dužnost u Banskim dvorima, danas je na kritike saborskog zastupnika Živog zida Branimira Bunjca koji ga je nazvao „briselskim projektom" doslovce pokazao svoje drugo lice.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

"Vi meni sporite legitimitet hrvatskih birača i usuđujete se proglasiti me nečijim projektom. E, nećete. Jedna od ključnih zadaća, moja osobna kao političara, ali i kao predsjednika Vlade i predsjednika stranke, bit će politička argumentirana bitka i rasprava protiv vas i vaše politike i vaše demagogije i vašeg neznanja i vašeg dovođenja u zabludu brojnih hrvatskih birača", poručio je Plenković.

CIJELU PLENKOVIĆEVU REAKCIJU MOŽETE POGLEDATI U PRILOŽENOM VIDEU.

11:30 Branimir Bunjac (Živi zid) oštro je kritizirao premijera Andreja Plenkovića nakon njegovog izvješća.

"Vaše izvješće otvorilo mi je oči. Do danas sam gajio nadu da ste vi ipak hrvatski premijer, ali nakon vaših današnjih riječi čvrsto sam uvjeren da ste vi samo jedan briselski projekt i ništa drugo. Ovakvo zaklinjanje u sve ono što je na ovome kontinentu loše, doista se rijetko čuje. Klanjanje Europskoj uniji, vjera kao da se radi o nekoj religiji, ne sjećam se da je ijedan hrvatski premijer ovako govorio u ovom saboru. Niste se sramili koristiti riječ mainstream kao nešto pozitivno već ste izrazili svoje potpuno slaganje s time da jedan maleni kružok odlučuje o svemu što se dešava na ovom kontinentu sa nesagledivim posljedicima", kazao je Bunjac.

10:45 Gordan Maras (SDP) kazao je kako je čuo da je Plenković zajedno s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem zagovornik što skorijeg ulaska u Eurozonu, na što, smatra Maras, Hrvatska nije spremna. Plenković je kazao kako je riječ o obvezi koju je Hrvatska preuzela potpisivanjem ugovora o pristupanju EU-u te da postoje kriteriji koje treba prethodno ispuniti.

10:35 Istaknuo je i važnost odnosa s BiH i Srbijom te rješavanja otvorenih pitanja sa Slovenijom, pa i Mađarskom oko MOL-a. Kazao je kako su sastanci Europskog vijeća jako važni za definiranje europske politike te da u njima sudjeluje tek 28 ljudi, "atmosfera je intimnija nego u Hrvatskom saboru".

10:31 "Europa nikad više neće biti ista nakon što se završi postupak izlaska Velike Britanije iz EU-a", istaknuo je Plenković, i ponovio kako to smatra krupnom pogreškom bivšeg premijera Davida Camerona. Kazao je i kako u određivanju novog smjera EU-a važnom sudionicom vidi i Hrvatsku.

"Izuzetno je važno kakvu ćemo ulogu imati u kontekstu uloge članica koje su iz istočne i jugoistočne Europe", kazao je premijer i dodao da je važan i odnos prema susjedima.

10:19 Premijer je istaknuo kako je jedan od prioriteta Hrvatske i Europske unije rješavanje migrantske krize i borba protiv terorizma, o čemu je bilo riječi na zadnjoj sjednici Europskog vijeća u prosincu 2016. godine. Istaknuo je kako će se pojačati mjere kojima je cilj sprječavanje krijumčarenja migranata i trgovine ljudima kao i mjere za sprječavanje pranja novca za financiranje terorizma

"Naš je prioritet da takozvana balkanska ruta ostane zatvorena. To je za Hrvatsku iznimno važno i moramo gledati s južnoistočnim europskim zemljama da to tako bude. Hrvatske granice moramo osiguravati sa svim mjerama s kojima to radi hrvatska policija, bez da gradimo fizičke zapreke", rekao je Plenković.

10:12 Andrej Plenković je u svom izlaganju ponovno istaknuo dolazak predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska na obilježavanje 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao posebnu čast. Čestitao je i Antoniju Tajaniju na izboru na mjesto predsjednika Europskog parlamenta te dodao kako je on njegov veliki prijatelj.

U svojem daljnjem izlaganju istaknuo je neke od ključnih događaja u Europi u prošloj godini, primjerice Brexit i ostavku talijanskog premijera Mattea Renzija, te naveo da je Hrvatska sudjelovala na šest sastanaka Europskog vijeća.

10:06 Miro Bulj kazao je kako HOO ne poštuje zakone RH. Dodao je kako bez ikakvih kriterija ugrožavaju određene sportske organizacije. Naglasio je i kako je osnovana Sportske televizija, zbog koje je nastala mogućnost da se zbog dugovanja blokira račun HOO. "Prijeti blokada hrvatskoga sporta. Nisu dostavili izvješće ovom visokom domu za 2014. godinu! Imaju plaće veće nego državni dužnosnici. Kako se HOO uopće može kandidirati za državna sredstva?"

Kazao je da su dosadašnje vlasti dozvoljavale da hrvatski sport bude igračka HOO-a te da se sada očekuju rezultati, da se poduzmu koraci i poštuje Zakon o sportu. "Dosta je nepotizma i klijentelizma u hrvatskom sportu! Danas djeca u brojnim područjima nemaju mogućnosti bavljenja sportom." Pozvao je središnji ured za sport na čelu s Janicom Kostelić da se poštuje Zakon o sportu, kako u HOO-u, tako i i u Hrvatskom nogometnom savezu.

Dodao je na kraju: "Hajduk živi vječno!" 

9:59 Bernarda Topolko rekla je kako je 9. siječnja bilo obilježavanje Dana oslobođenja Međimurja od Mađarske, što je proglašeno spomen-danom, no izrazila je nezadovoljstvo što na obilježavanju tog dana nisu bili i predstavnici Hrvatskog sabora. "Ove godine obilježeno je 98 godina od tog događaja i nadam se da će na stogodišnjicu ondje biti i predstavnici ovog visokog doma."

Božo Petrov kazao je kako se slaže te da su se "kroz stoljeća za naš teritorij pokušali ogrebati mnogi".

9:48 Goran Aleksić kazao je kako je prije zimske pauze predložio dva zakona koje je proslijedio Mostu i HDZ-u na razmatranje: o manipuliranju kamatnim stopama te da bi pomogli dužnicima koji su digli kredite u navodno ilegalnim zadrugama. Istaknuo je da se to, ako Most i HDZ prihvate njegove prijedloge to može složiti u jedan zakon jer se tiče Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Komentirao je ponašanje banaka vezano uz kamatne stope, a zbog koje je i DORH dobio prijavu protiv takvog ponašanja banaka. "Banke kradu ljudima novac manipulirajući kamatnim stopama i uzimaju daleko veće kamate nego što bi smjele."

9:35 Već uobičajeno, sjednica je započela zahtjevima za stanku. Zastupnik Goran Aleksić je u ime Kluba Živog zida i Snage zatražio stanku zbog dva zakona koje su predložili, a kojima bi se spriječilo manipuliranje kamatnim stopama i onemogućio ilegalni rad nekim štedionicama.

Miro Bulj je pak u ime Kluba Mosta zatražio stanku na temu rada Hrvatskog olimpijskog odbora. Bernarda Topolko (HNS) tražila je pak stanku u povodu Dana Međimurske županije.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je na početku sjednice Sabora izvijestio zastupnike o održanim sastancima Europskog vijeća tijekom 2016.

Glavne teme sastanaka Europskog vijeća u prošloj godini bile su migracijska kriza, referendum u Velikoj Britaniji o napuštanju Europske unije, ali i gospodarski rast, zapošljavanje, konkurentnost i ulaganja.

Češće izvještavanje Sabora o europskim aktivnostima nova je praksa koju je uvela Plenkovićeva Vlada u cilju boljeg informiranja zastupnika i hrvatskih građana o europskim temama. Ranije je premijer samo jednom godišnje izvještavao Sabor o sastancima Europskog vijeća na kojima je sudjelovao u Bruxellesu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene