Puna tri tjedna odmarali su se saborski zastupnici i polako se vraćaju na posao.


Nova sjednica Sabora počinje u srijedu i to aktualnim prijepodnevom. Premijer Tihomir Orešković i njegovi ministri prvi će put odgovarati na pitanja zastupnika. Od nove sjednice oporba očekuje više barem kada su u pitanju konkretni zakonski prijedlozi koji stižu iz vlade.

Premijer Orešković prvi će puta odgovarati na pitanja zastupnika. Sprema li mu najveća oporbena stranka SDP posebnu taktiku - ne otkrivaju. Tek trebaju kao klub odlučiti hoće li sva pitanja usmjeriti na premijera, hoće li ona biti ideološka ili gospodarski životna. Zastupnici kreću u novu sjednicu s lošom početnom statistikom.

Posljednja je sjednica trajala je 28 dana. 5 u siječnju 12 u veljači i 11 u ožujku. a zastupnici su govorili 2374 puta. Sabornica je nerijetko bila poluprazna, a redovno se punila tek za glasovanje.

Najčešće su po strankama govorili oni najbrojniji HDZ-ovci 777 puta.

'Osobno smatram da je to moja dužnost i obveza i zato prisustvujem na sjednicama no osim sjednica ima još niz drugih obveza', kaže Margareta Mađerić, saborska zastupnica (HDZ).

U Saboru je Mađerić govorila 37 puta. Među rekorderima HDZ-ova kluba je Ivan Šuker sa 131 nastupom.

Aktivni su i SDP-ovci

Vezani članci Arsen Bauk prosvjeduje ne noseći zaštitnu masku na sjednici Sabora - 3 Oporba dogovara tko će zamijeniti Škoru na mjestu potpredsjednika Sabora: "Jedna vrsta statusa quo" Slika nije dostupna SDP o Oreškovićevoj prezentaciji: 'Taj papir ni o čemu ne govori. Ni o kakvim reformama'

Govorili su 642 puta, među najaktivnijima - Ingrid Antičević Marinović govorila je 68 puta i Nenad Stazić koji je govorio 55 puta.

Postoji i evidencija dolazaka koja funkcionira tek od 7. ožujka. Ne evidentiraju se svi. Na popisu nema Zorana Milanovića koji je bio u saboru rijetko možda dva ili tri puta. Zabilježeno je da je govorio 7 puta i to na raspravi o proračunu.

Na ulazu u Sabor čini se ne prijavljuje se ni sveprisutni Stazić - zabilježen je tek jedanput.
'Mjerilo rada zastupnika nije je li on to jutro svikao karticu na ulazu jer možete to napraviti i na druga vrata izaći van to nije mjerilo', smatra Gordana Sobol (SDP).

HNS je u saboru govorio 119 puta. Ivan Vrdoljak svega 7 puta no očekuje da će zastupnici njegove stranke biti redovni i aktivni.

'Mi koji smo novi tamo imamo obavezu biti dobri kao naši prethodnici ili bolji tako da će dinamika rada i predlaganja zakona biti vrlo vidljiva s naše strane', kaže Vrdoljak.

Pred zastupnicima je nova sjednica, a većina očekuje da će na njoj biti više rasprava o konkretnim prijedlozima, a ne o starim izvješćima koja su prevladavala prošlom sjednicom.