Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljena sjednica

Oporba u Saboru ponovno kritizirala Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborsku raspravu o tumačenju članka Zakona o poljoprivrednom zemljištu oporba je u četvrtak iskoristila kako bi još jednom kritizirala taj zakon kojim se, među ostalim, uređuje raspolaganje poljoprivrednim zemljištem.

Mostov Miro Bulj tvrdi da je u upravljanju poljoprivrednim zemljištem napravljen kaos "od Slavonije do Dalmacije" te da se ne zna tko dodjeljuje zemljište i na koji se način njime raspolaže. Brine ga i što zakon omogućava da stranci kupuju zemlju od 2020. te je ustvrdio kako će strani kapital preuzeti poljoprivredna zemljišta. Nezavisni Tomislav Žagar, koji je tražio tumačenje zakonskog članka, kazao je kako općinskim odnosno gradskim vijećima koja trebaju donositi program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem nije do kraja jasan postupak donošenja programa i da je zato zatražio pojašnjenje.

Pročitajte i ovo Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Kako to? Kakva sramota: Nisu glasali ni sami za sebe Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor"

Dosad je 410 jedinica podnijelo zahtjev na suglasnost svojih programa za raspolaganjem zemljišta, a suglasnost od ministarstva dobilo 205, što znači da ih je 50 posto još uvijek u obradi, a tome je tako zbog nedoumica u primjeni propisa, kazao je Davor Vlaović (HSS). "Poljoprivredni proizvođači ne znaju što će se dogoditi s poljoprivrednim zemljištem koje obrađuju, čekaju i nisu nigdje, ni na nebu ni na zemlji", ocijenio je Željko Lenart (HSS). HSS-ovci su podsjetili i na interpelaciju o radu Vlade u vezi s produljenjem moratorija na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima za tri godine. Alen Prelec (SDP) ustvrdio je da neki zakoni lijepo izgledaju na papiru, ali da u praksi izgledaju drugačije - neki uvode red, a neki nered.

Dopunjen dnevni red

Hrvatski sabor je svoj dnevni red dopunio s 28 novih točaka, među kojima je i prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, a aktualnu sjednicu, koja je trebala završiti danas, nastavlja idući te tjedan iza toga. Rad nastavljamo u srijedu, 6. studenoga kako bi Sabor raspravio uvrštene akte koji se moraju žurno raspraviti i donijeti, tako da bi sjednica, najvjerojatnije trajala iduća dva tjedna, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković što je razljutilo SDP-ova Gordana Marasa.

SDP-ov zastupnik ističe da je aktualna sjednica trebala završiti danas, no da se, kako je rekao, zbog "derneka" Europske pučke stranke (EPP) nastavlja još dva tjedna kako bi se stanka prolongirala za tjedan kad se održava kongres EPP-a i kad je HDZ iznajmio sabornicu EPP-u. Maras predlože da Sabor radi bez stanke i da već u iduću srijedu bude 'aktualno prijepodne' na kojemu će zastupnici propitivati premijera i ministra o aktualnim temama. Jandrokovića je pozvao da ne privatizira funkciju predsjednika Sabora kako bi HDZ u sabornici "napravio dernek sa svojim kompanjonima Berlusconijem, Tajanijem, Orbanom i Vučićem".

Jandroković je odbacio Marasove prozivke i objasnio da se kongres EPP-a održava u utorak, 19. studenoga, da Sabor, u pravilu, ne zasjeda utorkom te da na spomenuti dan "ne bi radio, taman i da radi taj tjedan". Objasnio je i da se sjednica produžuje jer Sabor mora raspraviti nekoliko važnih tema, među kojima je rebalans ovogodišnjeg proračuna, prijedlog proračuna za 2020., seta poreznih zakona, zakon o blagdaninma... Obećao je da će se na početku iduće sjednice sasvim sigurno održati 'aktualno prijepodne'. "Dogodit će se prije izbora za predsjednicu Republike", kazao je Jandroković pa na dobacivanje iz klupa uzvratio: "Vodim računa o ravnopravnosti spolova". (Hina, M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene