Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mračna vremena

Sjećanje na holokaust: 'Opraštam, ali nikad neću zaboraviti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet oblilježava Dan sjećanja na holokaust.

Šest milijuna Židova sredinom prošlog stoljeća stradalo je u nacističkim logorima. U Hrvatskoj je u NDH nestalo 80 posto židovske populacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obilježen međunarodni Dan sjećanja na holokaust Slika nije dostupna Njemačka obilježila Dan sjećanja na žrtve holokausta

Njih 2.000 u Hrvatskoj danas, a pogotovo žrtve i svjedoci logora, još uvijek se s očajem sjećaju mračnih vremena.

'Jer taj 'zašto' u meni nikad nije prestao biti zašto bez obzira na argumente i analize povjesne činjenice opraštam, ali nikad zaboravit neću', rekla je Bjanka Auslender, žrtva Holokausta.

Josipović: Naša je dužnost da o holokaustu obrazujemo mlade generacije

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je poruku u kojoj navodi da nas 'Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i zločina protiv čovječnosti ponovno podsjeća na strašan zločin genocida nad židovskim narodom tijekom Drugog svjetskog rata'.

'Na današnji dan sjećamo se i svih žrtava zločina nad židovskom narodom u Hrvatskoj počinjenih od strane ustaškog režima. Zbog svih žrtava holokausta, ali i svih žrtava zločina protiv čovječnosti u povijesti, a osobito u dvadesetom stoljeću, naša je dužnost da obrazujemo današnje mlade generacije o povijesti holokausta i zločina protiv čovječnosti, ali i da ih odgajamo u duhu mira i istinske tolerancije', rekao je Josipović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene