Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svake godine proda se na stotine tisuća goveda, no dio njih nikada ne stigne na prijavljenu farmu ili u klaonicu. Goveda koja prema Jedinstvenom registru nisu stigla na odredišta na koja su krenula, vode se kao tzv. 'plutajuća' goveda, a samo prošle godine bilo ih je oko 5.000.


Kad kupuju svježe meso, kupci žele biti sigurni. Kretanje goveda prati se od farme do farme, odnosno klaonice. Prodaju životinje vlasnik je dužan prijaviti ovlaštenom veterinaru u roku 4 dana, a kupac u roku 3 dana mora javiti da mu je životinja stigla. Sve dok ne dođe na odredište, govedo se smatra - plutajućim.

Vezani članci Veleševac: Ana i Petar Bizarna krađa kod Velike Gorice, lopovi starijem muškarcu ukrali i ovce i novce: Susjedi u šoku - "Nitko neće reći istinu" Napadnute životinje Strah se uvukao među mještane Kijeva - pod očnjacima krvoločnih zvijeri stradava stoka: "Ja ga tučem kamenom, a on ništa"

'Do plutajućih goveda može doći tako da ako onaj tko je kupio od vlasnika govedo s farme, to govedo nije prijavio', pojasnio je Antun Laslo iz Udruge OPG-a Hrvatske Život.

U posljednjih 8 godina zabilježeno je 40.145 plutajućih goveda. Većina je pronađena, no za njih 7.165 odredište je ostalo nepoznato.

'Taj dio se odnosi na sivo tržište. Dakle, ne govorimo o 40.000', istaknuo je pomoćnik ministra poljoprivrede Tomislav Kiš.

O ovoj temi mnogi nisu željeli govoriti pred kamerama. Spominju prekupce, netočne adrese, nedovoljan broj veterinarskih inspektora, ali i neodgovornost onih koji dolazak stoke ne prijave na vrijeme ili to uopće ne učine.

'Možda ima najviše neznanja, kod međusobne trgovine ljudi kad kupuju. A nije ni svjestan da je napravio prekršaj. On je mislio - kupio je kravu, krava ima svoju markicu i broj, on ima dokumente i na tome ostane', kaže Laslo.

U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da to ne ugrožava kupce.

'Ono što je u svakom slučaju sigurno to je preporuka kupcima - da se goveđe meso i općenito proizvodi životinjskog porijekla kupuju na legalnim mjestima', naglasio je pomoćnik ministra.

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije 'plutajuća goveda' čine oko 1 posto godišnjih migracija. Novi Pravilnik o prometu životinja trebao bi poboljšati tu kontrolu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju