Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šteta preko 5 milijuna kuna

Voda je otišla, ali problemi su ostali. Mjesec dana nakon katastrofalnih poplava neki stanovnici Kokorića još ne spavaju u svojim kućama

Aktualno Galerija Isušivač vlage Isušivač vlage Foto: DNEVNIK.hr HGSS nakon poplave pomaže u Kokorićima HGSS nakon poplave pomaže u Kokorićima Foto: DNEVNIK.hr Kokorići nakon poplave Kokorići nakon poplave Foto: DNEVNIK.hr Poplava u Kokorićima - 2 Poplava u Kokorićima - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Poplava u Kokorićima - 1 Galerija 1/5 >>
Prošlo je mjesec dana od katastrofalnih poplava u Kokorićima kod Vrgorca. Prve procjene štete veće su od pet milijuna i sto tisuća kuna. Danas smo otišli na teren i uvjerili se da neki stanovnici još uvijek ne spavaju u svojim kućama i čekaju konkretnu pomoć države.

Isušivači još izvlače vlagu iz zidova kuće Mate Pervana u kojoj ni nakon mjesec dana od poplava ne može spavati.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan Pogledajte snimku iz zraka U Istri bujica zarobila ženu u kući, u pomoć pozvani i slovenski vatrogasci. HGSS-ovcima u Kokoriće stiže pomoć čak iz Čakovca Slika nije dostupna Pomaže HGSS Stanovnike vrgoračkog kraja čeka besana noć: "Nešto ovakvo se ne pamti. Punimo vreće, ali ovo je nemoguće suzbiti"

"Ti se probudiš i nisi u svojoj kući, još uvijek sam u tuđoj kući, ali hvala Bogu čovjek me neće iz nje istjerati. No, otkad se voda povukla rekao mi je sin mi je da su sušilice isušile 830 litara iz zidova", rekao je Mate Pervan, Kokorići.

Ni Frane još ne može u svoj dnevni boravak.

"Stanje u kući je još uvijek isto. Svaki dan je važan, ali dani su nam kao godine. Financijsku pomoć nismo dobili, a eventualno je nećemo ni dobiti jer oni će izdat troškovnike pa će se trebati birati firme koje će to raditi", kaže Frane Pervan, Kokorići.

Voda se povukla iz Kokorića no s njom nisu otišle brige i problemi. Dio stanovnika još se nije vratio kućama i čeka konkretnu pomoć. S druge strane, država je nedavno odobrila 3,7 milijuna kuna pomoći za ovo poplavom pogođeno područje.

"Država i županija nisu dosad još ništa dali", govori Mate Pervan.

Prema informacijama iz grada Vrgorca šteta od poplava procjenjuje se na preko pet milijuna i sto tisuća kuna. Sutra na teren izlazi povjerenstvo koje provjerava i procjenjuje prijavljene štete. U Županijskom povjerenstvu za procjenu štete kažu kako ništa ne ide sporo nego u skladu s rokovima i zakonom.

"Očekujemo da postupak procjene za objekte bude završen što skorijem roku. Međutim zakonski rok je od proglašenja prirodne nepogode 50 dana, a mi sa žurnom pomoći ukoliko se stvore uvjeti možemo i ranije. Isplata mještanima ovisi će o brzini rada stručnog povjerenstva odnosno povjerenstva grada Vrgorca", rekao je Martin Bućan, Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda Splitsko-dalmatinske županije.

Mještane pak obilaze prijatelji.

"Pružili su neku pomoć, dali su pećice, ali kasno će on ući u tu zgradu. Pomoć dolazi sporo, presporo", rekao je Luka Tasovac, Čara, Korčula.

Dok muku muči s uništenom kućom, Frane je za obitelj uredio malu prostoriju do nje i u pomoć im je uskočila udruga slijepih.

"Ja sam renovirao prostoriju do ove kuće kako bi mogli gdje živjeti. Županijska udruga slijepih pomogla sa donacijom od pet tisuća kuna", kaže Frane Pervan.

Grad pak plaća struju, vodu, komunalnu naknadu i čistoću za dva mjeseca. No, obnova i useljenje u devastirane kuće neće tako brzo.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene