Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Zaobalne vode u porastu

Opasnost nije prošla: Zatražen ostanak vojske i amfibijska vozila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je vodostaj Kupe u opadanju, stručnjaci Hrvatskih voda tvrde kako za naselja u sisačkom Pokuplju sada najveću opasnost predstavljaju zaobalne vode, koje su i nadalje u porastu.

To se posebno odnosi na sisačka prigradska naselja Žabno, Staro Pračno i Stara Drenčina.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom" I dalje odsječene kuće Kupa se i dalje izlIjeva VIDEO Pogledajte strašne prizore snimljene dronom iznad Male Gorice: "Naše područje uopće nije branjeno"

Nakon što se u subotu navečer i osobno uvjerila na povećanu opasnost, sisačko-moslavačka županica Marina Lorvić Merzel je od ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadrana Perinića i ministra obrane Ante Kotromanovića zatražila da pripadnici Hrvatske vojske ostanu na terenu još 48 sati.

Kako bi poplavljena područja bila što dostupnija, također su zatražena i dva amfibijska vozila.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH (GS OS RH) general zbora Drago Lovrić obišao je poplavom ugrožena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji i pripadnike Oružanih snaga koji pomažu tamošnjim stanovnicima. Prilikom odlaska s ugroženog područja, najavio je da je u pričuvi još tisuću vojnika i mehanizacija, koji se u slučaju potrebe mogu odmah angažirati.

Budući da su obrambeni nasipi već raskvašeni, postoji sve veća opasnost od od njihova probijanja. Zbog toga je županijski Stožer za zaštitu i spašavanje angažirao ronioce Ronilačkog kluba Sisak, koji će sutra uz raskvašene nasipe polagati zaštitne folije.

Poplavom ugrožena područja obišao načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić obišao je poplavom ugrožena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji i pripadnike Oružanih snaga koji pomažu tamošnjim stanovnicima.

U pomoć mještanima stiglo je i dodatnih 127 pripadnika Oružanih snaga RH. S potrebnom mehanizacijom, kamionima, radnim strojevima i drugom opremom pomažu na području Žažine, Starog Pračnog, Letovanića i Starog Broda, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Oružane snage su stavile u pripravnost još tisuću vojnika u slučaju pogoršanja situacije.

Na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u četvrtak je poslana prva skupina od 100 vojnika koja je bila angažirana na području naselja Letovanić i Žažina u općini Lekenik. U petak je angažirano 300 vojnika koji su intenzivno radili na podizanju nasipa u naseljima Žažina, Letovanić, Stari Brod i Staro Pračno.

Na taj način vojska, vatrogasci, pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, zajedno pomažu civilnim vlastima i građanima, te neprestano nadziru kritična područja Sisačko-moslovačke županije.

Tijekom obilaska pripadnika Oružanih snaga, general zbora Drago Lovrić susreo se i s gradonačelnicom Siska Kristinom Ikić Baniček i načelnikom općine Lekenik Ivicom Perovićem koji su ga izvijestili o stanju na ugroženom području i izrazili zahvalnost što je vojska stigla u pomoć u najkritičnijim trenucima.

FOTO I VIDEO Sisak: Voda će se povući za tjedan dana, a tada će zbrajati štete

Načelnik Glavnog stožera je naglasio da Oružane snage uvijek izvršavaju sve svoje zadaće, među kojima i ovu, pomoć civilnim strukturama i stanovništvu kada god je to potrebno i kada resursi civilnih struktura nisu dovoljni.

'Oružane snage imaju u pripravnosti i dodatne snage, uključujući amfibijska vozila, čamce, ronitelje i helikoptere te u svakom trenutku, kada to nadležna državna tijela zatraže, mogu priskočiti u pomoć na svakom dijelu teritorija Republike Hrvatske i u bilo koje vrijeme', istaknuo je general Lovrić u razgovoru s dužnosnicima lokalne samouprave.

Pripadnici Oružanih snaga ostaju na terenu gdje stalno prate razvoj situacije, vodostaj rijeke Kupe i stanje nasipa. Na terenu svim angažiranim snagama koordinira brigadir Robert Suntešić, a Zapovjedno-operativno središte Glavnog stožera zapovijeda snagama na terenu i koordinira aktivnosti s drugim tijelima državne uprave i lokalne samouprave, izvijestio je MORH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene