Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je oduzimanjem trećine plaće u narednih šest mjeseci kaznilo suca i bivšeg predsjednika Županijskog suda u Sisku Danka Kovača, zbog neurednog obavljanja te nanošenja štete ugledu i časti sudačke dužnosti.


Stegovni postupak protiv Kovača pokrenut je zbog kašnjenja u izradi nekih presuda te incidenta s kolegama kojima je tvrdio da je snimao neke razgovore, da bi se kasnije uspostavilo da to nije istina.

Vezani članci Zagrebački holding Otkrivene plaće čelnih ljudi Zagrebačkog holdinga: "Tko će se pod tim uvjetima željeti javiti na natječaj..." Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) Predsjednica hvali promjene, no poručuje: "Misli li bilo tko da itko može normalno živjeti s 3000 kuna plaće?"

"Na taj je način Kovač nanio štetu ugledu sudačke dužnosti i kažnjen je najtežom novčanom kaznom", kazao je Hini tajnik DSV-a Bojan Bugarin. Jedina teža kazna koju DSV može izreći je razrješenje sudačke dužnosti.

Kovač je u javnosti postao poznat kada su ga trojica novinara 2002. optužila da ih je, zbog straha od "curenja" informacija s ročišta vezanog uz slučaj ratnog zločina u Sisku, zatočio u sudskoj zgradi i spis naknadno proglasio tajnim. Kovačeve postupke osudilo je i tadašnje vodstvo Udruge hrvatskih sudaca.

Pred DSV-om se ranije pojavio i u ulozi "tužitelja", kada je 2005. zatražio razrješenje suca i predsjednika Općinskog suda u Gvozdu Zvonimira Josipovića, optuženog za primanje mita.