Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je oduzimanjem trećine plaće u narednih šest mjeseci kaznilo suca i bivšeg predsjednika Županijskog suda u Sisku Danka Kovača, zbog neurednog obavljanja te nanošenja štete ugledu i časti sudačke dužnosti.


Stegovni postupak protiv Kovača pokrenut je zbog kašnjenja u izradi nekih presuda te incidenta s kolegama kojima je tvrdio da je snimao neke razgovore, da bi se kasnije uspostavilo da to nije istina.

Vezani članci Vili Beroš Beroš jučer najavio moguće veće doprinose za zdravstvo. Plenković i Marić: "Nismo o tome raspravljali" Željko Horvatović i Ivan Turudić DSV odlučio: Horvatović predsjednik Visokog kaznenog suda, Turudić izgubio s dva glasa manje

"Na taj je način Kovač nanio štetu ugledu sudačke dužnosti i kažnjen je najtežom novčanom kaznom", kazao je Hini tajnik DSV-a Bojan Bugarin. Jedina teža kazna koju DSV može izreći je razrješenje sudačke dužnosti.

Kovač je u javnosti postao poznat kada su ga trojica novinara 2002. optužila da ih je, zbog straha od "curenja" informacija s ročišta vezanog uz slučaj ratnog zločina u Sisku, zatočio u sudskoj zgradi i spis naknadno proglasio tajnim. Kovačeve postupke osudilo je i tadašnje vodstvo Udruge hrvatskih sudaca.

Pred DSV-om se ranije pojavio i u ulozi "tužitelja", kada je 2005. zatražio razrješenje suca i predsjednika Općinskog suda u Gvozdu Zvonimira Josipovića, optuženog za primanje mita.