Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnoga pitanja i dalje otvorena

Široka Kula: Život se vraća na poprište stravičnog ratnog zločina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Široka Kula kod Gospića na današnji je dan prije točno 20 godina bila poprište stravičnog ratnog zločina: ubijeno je 40 civila među kojima je najmlađoj žrtvi bilo 13, a najstarijoj 90 godina.

Paravojne postrojbe ubijale su sve redom, starce, djecu, ali i sunarodnjake koji se s njima nisu slagali. Do sada je trideset žrtava ekshumirano i dostojno pokopano, a za deset se još traga. U Široku Kulu život se vratio, no mnoga su pitanja još otvorena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kaznena prijava Palili i pljačkali kuće hrvatskih civila: Protiv dvojice bivših vojnika JNA podignuta optužnica za ratni zločin Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta Ubijeni milijuni ljudi Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta: "Ljudska zloba i mržnja mogu nanijeti puno nesreće"

Roditelji i baka Ivanke Vojvodić s 37 sumještana mučki su ubijeni u listopadu 91. Riješen je samo jedan stravičan zločin. 'Četvorica njih su osuđena na po 12 godina u Beogradu, na tom specijalnom sudu kako se već zove, za ubojstvo samo obitelji Rakić', rekla je Ivanka.

Tijela ubijenih spaljivana su, bacana u duboke jame. U mjesnoj školi je spomen na najmlađu žrtvu, trinaestogodišnju Vericu. Život se vratio, no rane nisu zacijelile. No, dok se ne sazna gdje su posmrtni ostaci još deset mještana Široke Kule i tko ih je ubio, taj će dio Like, neovisno o obnovi, i dalje izgledati sablasno prazno.

Što o svemu misle sami mještani i kako izgleda život u Širokoj Kuli, pogledajte u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene