Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Široka Kula kod Gospića na današnji je dan prije točno 20 godina bila poprište stravičnog ratnog zločina: ubijeno je 40 civila među kojima je najmlađoj žrtvi bilo 13, a najstarijoj 90 godina.


Paravojne postrojbe ubijale su sve redom, starce, djecu, ali i sunarodnjake koji se s njima nisu slagali. Do sada je trideset žrtava ekshumirano i dostojno pokopano, a za deset se još traga. U Široku Kulu život se vratio, no mnoga su pitanja još otvorena.

Roditelji i baka Ivanke Vojvodić s 37 sumještana mučki su ubijeni u listopadu 91. Riješen je samo jedan stravičan zločin. 'Četvorica njih su osuđena na po 12 godina u Beogradu, na tom specijalnom sudu kako se već zove, za ubojstvo samo obitelji Rakić', rekla je Ivanka.

Tijela ubijenih spaljivana su, bacana u duboke jame. U mjesnoj školi je spomen na najmlađu žrtvu, trinaestogodišnju Vericu. Život se vratio, no rane nisu zacijelile. No, dok se ne sazna gdje su posmrtni ostaci još deset mještana Široke Kule i tko ih je ubio, taj će dio Like, neovisno o obnovi, i dalje izgledati sablasno prazno.

Što o svemu misle sami mještani i kako izgleda život u Širokoj Kuli, pogledajte u video prilogu.