Sirija (Foto: AFP)
Sirija (Foto: AFP)

Vlasti sirijskih Kurda evakuirale su u petak tisuće civila iz Hasake, drugog dana zračnih udara sirijske vojska koja prvi put u pet godina rata napada kurdske položaje, a Pentagon je poslao svoje lovce da zaštite specijalne snage koje ih savjetuju.


Dvije trećine Hasake na sjeverozapadu Sirije pod nadzorom su kurdskih snaga, a preostali dio kontrolira sirijska vojska.

Bombarderi sirijske vojske SU-24 počeli su u četvrtak tući kurdske snage koje uvježbavaju specijalni američki savjetnici.

Deseci civila ubijeni su zadnjih 48 sati, rekao je za Reuters Redur Xelil, glasnogovornik kurdske milicije YPG.

Pentagon je potvrdio u petak da je u četvrtak poslao lovce da zaštite američke specijalce u Siriji.

"Jasno smo pokazali da će američki zrakoplovi braniti vojnike na tlu budu li napadnuti", rekao je satnik Jeff Davis, glasnogovornik Pentagona, prenosi agencija AFP.

YPG je saveznik SAD-a u borbi protiv džihadističke Islamske države u Siriji.

Evakuirani su uglavnom djeca i žena, a "tko god može nositi oružje bori se protiv režima", rekao je Redux Xelil iz YPG-a.

Sirijska vojska objavila je da su ih na akciju u Hasaki primorale kurdske sigurnosne snage koje pokušavaju preuzeti grad.

Vojska je odgovorila "primjereno" i na sve nove takve napade snažno ćemo odgovoriti, navodi se u priopćenju sirijske vojske.

Sirijski opservatorij za ljuska prava (SOHR) navodi da civili koriste predahe u borbama da izbjegnu iz grada. (Hina)