Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čestitajući radnicama, ženama i majkama Međunarodni dan žena, u HURS-u ističu kako žene u Hrvatskoj imaju u prosjeku 10 posto manje plaće od muškaraca.


U povodu Međunarodnog dana žena Savez samostalnih sindikat Hrvatske (SSSH) i Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) upozorili su kako su žene u Hrvatskoj još uvijek spriječene u dostizanju pune ravnopravnosti na tržištu rada, teže se zapošljavaju i manje su plaćene od muškaraca, a najviše ih radi u slabije plaćenim sektorima, poput trgovine, zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja, u kojima su na rukovodećim pozicijama uglavnom muškarci.

Vezani članci Slika nije dostupna 'HODAMO PO TEPIHU KRHOTINA' Prije se radilo o proslavi prošlosti, sada je sve usmjereno na 2030. Slika nije dostupna VIDEO Oglasila se o skandalu s golim fotkama: 'Bila sam bijesna!'

Čestitajući radnicama, ženama i majkama Međunarodni dan žena, u HURS-u ističu kako žene u Hrvatskoj imaju u prosjeku 10 posto manje plaće od muškaraca, sve im je teže uskladiti posao i brigu o obitelji, te su često primorane žrtvovati karijeru i ambicije ili odgađati trenutak formiranja obitelji.

"Žene u trgovini imaju male plaće. Pored toga, rade i vikendima. Vrtići vikendom ne rade, barem ovi redovni, jeftiniji. Tko onda čuva djecu trgovkinja ili radnica u zdravstvu, dok im majke vikendom rade? Na ovo pitanje danas - na dan žena 2016. godine, u punopravnoj članici Europske unije koja će svakom novorođenčetu uskoro poklanjati po tisuću eura - nemamo odgovora. Zato se ostavimo floskula o promicanju nataliteta i zaštiti majčinstva. Ženama u Hrvatskoj ne trebaju teatralne geste. Specifičnim problemima radnica trebamo pristupiti temeljito i sustavno. Drugim riječima, ne poklanjajmo ženama karanfile za dan žena, poklanjajmo im ih svaki dan", poručili su iz HURS-a.

SSSH poziva na razbijanje staklenih zidova i stropova koji segregiraju muškarce i žene u različite profesije, te na postizanje veće rodne jednakosti na tržištu rada.

'Razlike se tijekom ženine karijere akumuliraju'

SSSH zabrinjava i drastičan pad broja žena u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti te poziva vlast na poduzimanje aktivnosti u cilju smanjenja razlike u plaćama između žena i muškaraca, povećanja ekonomske neovisnosti žena, olakšavanja pristupa žena tržištu rada i njihova napretka u karijeri, temeljnog povećanja jednakosti pri donošenju odluka i otklanjanja diskriminacijskih struktura i praksi u pogledu spola, te omogućavanje ženama stvarne participacije u političkom životu zemlje.

"Na razini Europske unije prosječne razlike u plaći između spolova iznose 16,3 posto a u Hrvatskoj su te razlike 7,4 posto. Dugoročno, razlike se tijekom ženine karijere akumuliraju, te rezultiraju još većom razlikom u mirovinama. Žene su stoga veće žrtve siromaštva u starosti od muškaraca".

SSSH drži nužnim donošenje mjera za poticanje slabije zastupljenog spola na zapošljavanje u određenim profesijama u kojima postoji jasna horizontalna rodna segregacija.

Pritom navode kako, prema podacima Europske konfederacije sindikata (ETUC) 4 posto vozača, građevinara i mehaničara su žene kao i 18 posto inženjera i računalnih profesionalaca, te 80 posto učitelja i profesora te zdravstvenih profesionalaca. Žene, prema tih podacima, nadmašuju brojem muškarce u sektoru ugostiteljstva, čišćenja, skrbi, administrativnih i blagajničkih poslova. No, žene pritom čine svega 4 posto izvršnih direktora u tvrtkama na burzi, te samo 22 posto članova nadzornih odbora. (Hina)