Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikalci upozoravaju na nelogičnosti u reformi hitne pomoći te ističu da na zadarskom području trenutno paralelno funkcioniraju dvije djelatnosti sanitetskog prijevoza.


Podružnica Samostalnog sindikata Hitne pomoći i sanitetskog prijevoza Zadarske županije uputila je danas otvoreno pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću, u kojem upozoravaju na postojanje dvije usporedne djelatnosti sanitetskog prijevoza na zadarskom području, te poziva ministra da pošalje u Zadarsku županiju inspekciju vezano za funkcioniranje sustava sanitetske djelatnosti i Hitne medicinske pomoći.

Vezani članci Ilustracija Teška nesreća u Dalmaciji: U sudaru smrtno stradala jedna osoba, deset ljudi završilo u bolnici, među njima 9 Filipinaca Vozilo hitno pomoći Otpustili je bez boce s kisikom koja joj je neophodna za život, ali tu drami nije bio kraj: "U tom su mi se trenu odsjekle noge"

>> Smijenjen ravnatelj zadarske Opće bolnice Dario Nakić

Kako je nedavno Zavod za hitnu medicinu proširio svoju djelatnost i uveo sanitetski prijevoz, 60 vozača i medicinskih sestara saniteta pri županijskom Domu zdravlja strahuju za svoja radna mjesta, rekli su predstavnici sindikata na današnjoj konferenciji za novinare .

Pravni zastupnik županijskog Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Vedran Uranija kazao je kako je potrebna žurna inspekcija resornog ministarstva zbog loše provedene reforme hitne pomoći.

"Upravo zbog te i takve reforme, sada imamo paralelni sustav saniteta. Jedan se obavlja u Zavodu za hitnu medicinu, jer je ta mogućnost dana Uredbom ministarstva, a istodobno se u Domu zdravlja obavlja ta ista djelatnost. Međutim, u Domu zdravlja je 60 ljudi. Što s njima?", upitao je Uranija, napomenuvši kako je problem jer HZZO ima diskrecijsko pravo da posao odredi Zavodu za hitnu medicinu.

'Trenutno radimo mimo zakona'

Glavni sindikalni povjerenik Ivan Gašpar ocijenio je kako su djelatnici saniteta pri Domu zdravlja sada u podređenom položaju u odnosu na djelatnike Zavoda za hitnu medicinu.

"Na ovaj način mi tako reći ostajemo bez posla. To su sada dva paralelna sustava. Mi trenutačno sanitet radimo bez prijavno-dojavne jedinice, što je zapravo mimo zakona. Nisu nam promijenjeni ugovori o radu, kada smo prebačeni iz bivše Hitne u Dom zdravlja, a vozila nam nisu obilježena", rekao je Gašpar, dodajući kako je stanje katastrofalno, te zatražio od Ministarstva zdravstva da se utvrdi stvarno stanje i pomogne radnicima.

Sindikalni predstavnici rekli su kako su se obratili svim lokalnim strukturama zdravstvenog sustava i lokalnim inspekcijskim službama, no bez rezultata. Zbog toga traže od Ministarstva zdravlja i ministra Ostojića da pošalje u Zadarsku županiju inspekciju u vezi s funkcioniranjem sustava sanitetske djelatnosti i Hitne medicinske pomoći. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju