Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apel ministarstvu

Sindikati: Zadarska hitna pomoć hitno treba inspekciju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikalci upozoravaju na nelogičnosti u reformi hitne pomoći te ističu da na zadarskom području trenutno paralelno funkcioniraju dvije djelatnosti sanitetskog prijevoza.

Podružnica Samostalnog sindikata Hitne pomoći i sanitetskog prijevoza Zadarske županije uputila je danas otvoreno pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću, u kojem upozoravaju na postojanje dvije usporedne djelatnosti sanitetskog prijevoza na zadarskom području, te poziva ministra da pošalje u Zadarsku županiju inspekciju vezano za funkcioniranje sustava sanitetske djelatnosti i Hitne medicinske pomoći.

Pročitajte i ovo KB Sveti duh KB Sveti Duh Obitelj jednog od pokojnika traži odštetu od bolnice: "Ugušio se na hodniku hitnog prijema i to u vlastitoj povraćotini" Propusti u bolnicama, ilustracija - 4 Sve je na DORH-u Beroš traži krivca, tko je fotografirao starice u istoj postelji: "Ministar i ravnatelj znali su za fotografiju!"

>> Smijenjen ravnatelj zadarske Opće bolnice Dario Nakić

Kako je nedavno Zavod za hitnu medicinu proširio svoju djelatnost i uveo sanitetski prijevoz, 60 vozača i medicinskih sestara saniteta pri županijskom Domu zdravlja strahuju za svoja radna mjesta, rekli su predstavnici sindikata na današnjoj konferenciji za novinare .

Pravni zastupnik županijskog Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Vedran Uranija kazao je kako je potrebna žurna inspekcija resornog ministarstva zbog loše provedene reforme hitne pomoći.

"Upravo zbog te i takve reforme, sada imamo paralelni sustav saniteta. Jedan se obavlja u Zavodu za hitnu medicinu, jer je ta mogućnost dana Uredbom ministarstva, a istodobno se u Domu zdravlja obavlja ta ista djelatnost. Međutim, u Domu zdravlja je 60 ljudi. Što s njima?", upitao je Uranija, napomenuvši kako je problem jer HZZO ima diskrecijsko pravo da posao odredi Zavodu za hitnu medicinu.

'Trenutno radimo mimo zakona'

Glavni sindikalni povjerenik Ivan Gašpar ocijenio je kako su djelatnici saniteta pri Domu zdravlja sada u podređenom položaju u odnosu na djelatnike Zavoda za hitnu medicinu.

"Na ovaj način mi tako reći ostajemo bez posla. To su sada dva paralelna sustava. Mi trenutačno sanitet radimo bez prijavno-dojavne jedinice, što je zapravo mimo zakona. Nisu nam promijenjeni ugovori o radu, kada smo prebačeni iz bivše Hitne u Dom zdravlja, a vozila nam nisu obilježena", rekao je Gašpar, dodajući kako je stanje katastrofalno, te zatražio od Ministarstva zdravstva da se utvrdi stvarno stanje i pomogne radnicima.

Sindikalni predstavnici rekli su kako su se obratili svim lokalnim strukturama zdravstvenog sustava i lokalnim inspekcijskim službama, no bez rezultata. Zbog toga traže od Ministarstva zdravlja i ministra Ostojića da pošalje u Zadarsku županiju inspekciju u vezi s funkcioniranjem sustava sanitetske djelatnosti i Hitne medicinske pomoći. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene