Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Trgu bana Jelačića

Sindikati pozivaju na veliki prosvjed u subotu 14. studenog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki sindikalni prosvjed protiv teškog gospodarskog i socijalnog stanja u zemlji, sa nizom zahtjeva Vladi i Hrvatskom saboru, održat će se u subotu, 14. studenoga, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, priopćio je danas Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Prosvjed zajedno organizira svih pet hrvatskih sindikalnih središnjica, a osim sindikalno organiziranih radnika na prosvjed su pozvani građani, udruge i umirovljeničke i studentske organizacije. S prosvjeda će Vladi i Hrvatskom saboru biti upućeni zahtjevi za poboljšanjem položaja radnika i građana koji na svojim leđima nose najveći teret recesije i krize.

Pročitajte i ovo Tomislav Rajković RESTRUKTURIRANJE Moguć štrajk? Sindikati protiv otkaza: ''Ovo nije restrukturiranje Holdinga, nego populističko smanjivanje broja ljudi'' Slika nije dostupna PRITISAK I DISKRIMINACIJA Sindikati o potporama i cijepljenju: Vlada perfidno prebacuje odgovornost, radnici ne smiju trpjeti posljedice

Sindikati traže izmjene Zakona o radu koje će ograničiti rad na određeno vrijeme. Ugovori na neodređeno vrijeme moraju postati temeljni oblik zapošljavanja a radno vrijeme treba ograničiti na najviše 48 sati tjedno, uključujući i prekovremeni rad. Sindikati traže hitne mjere za rješavanje problema unutarnje nelikvidnosti koja prijeti blokadom ukupne poslovne aktivnosti i daljnjim gubicima radnih mjesta u proizvodnji. Također zahtijevaju ukidanje kriznog poreza na plaće i mirovine i povrat stope PDV-a na 22 posto, najkasnije nakon pojave prvih znaka ekonomskog oporavka. U zamjenu treba osigurati promptnu naplatu svih poreza i doprinosa koje državni i privatni kapital nije platio državnom proračunu. Istovremeno treba provesti štednju u proračunu bez zahvata u plaće i mirovine, posebno ukidanjem svih privilegija, s ciljem održanja kupovne moći građana, poticanja proizvodnje i smanjenja sive ekonomije i porezne evazije.

Vlada i Sabor trebaju smanjiti javnu potrošnju i staviti rashode države u 2010. u održive okvire, ističu sindikalci. Treba ukinuti bespovratne potpore osim onih koje su usmjerene na unapređivanje znanja, inovacija i razvoja, te smanjiti i ukinuti subvencije neuspješnim proizvodnjama, odnosno subvencije usmjeriti na proizvođače koji mogu za sobom povući druge proizvodnje i gospodarske aktivnosti te bitno pridonijeti ukupnom razvoju Hrvatske. Sindikati se zalažu i za smanjivanje broja jedinica lokalne samouprave, reformu javne uprave i javnih službi te racionaliziranje njihova poslovanja boljom organizacijom, informatizacijom i međusobnim umrežavanjem. Traže smanjivanje sredstava iz proračuna za vjerske zajednice i promjenu modela njihova financiranja uvođenjem crkvenog poreza, kao i preispitivanje načina financiranja Hrvata u BIH - trebalo bi financirati projekte, a ne tamo slati novac.

Sindikalne središnjice zahtijevaju i reviziju popisa branitelja te dovođenje razine njihovih povlastica u sklad s mogućnostima države, odnosno u sklad sa socijalnim pravima drugih posebno štićenih kategorija građana. Također traže žurno ukidanje povlaštenih mirovina i njihovo vraćanje pod opći propis. Među zahtjevima su i interventno oporezivanje kapitala, dubinska analiza poslovanja svih javnih poduzeća na nacionalnoj i lokalnoj razini, ukidanje školarina na fakultetima za sve studente koji uredno izvršavaju svoje obaveze i uvođenje subvencioniranih kredita za financiranje ostalih troškova studija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene