Sindikalisti okupljeni u inicijativu 67 je previše (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Sindikalisti okupljeni u inicijativu 67 je previše (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Iz sindikalne inicijative "67 je previše" u petak najavljuju da će za desetak dana znati službeni broj prikupljenih potpisa za referendum o mirovinskoj reformi, koje u Hrvatski sabor planiraju donijeti krajem svibnja, te poručuju da ne pristaju na prijedlog potpredsjednika Vlade Predraga Štromara da se bez referenduma izmijene uvjeti za odlazak u punu mirovinu.


Liste s potpisima još uvijek stižu iz svih županija u središnjicu inicijative u Zagrebu, gdje se kontroliraju. Tek nakon završetka kontrole objavit ćemo broj potpisa koji će biti predani u Sabor, vjerojatno u tjednu nakon 26. svibnja, rekla je Hini Mirela Bojić, nacionalna koordinatorica inicijative "67 je previše".

Vezani članci Sindikati kažu da treba regulirati rad nedjeljom Predsjednik Saveza samostalnih sindikata: "Ograničavanje rada nedjeljom treba biti tema za predizbornu kampanju" Sabor (Foto: Dnevnik.hr) Sindikati najavili predaju potpisa referendumske inicijative ''67 je previše''

Za raspisivanje referenduma o izmjenama uvjeta za odlazak u punu mirovinu trebalo je prikupiti najmanje 373.568 potpisa, a po neslužbenim podacima sindikata, dosad su prebrojili gotovo 700.000 potpisa. Referendumska pitanja odnose se na vraćanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina i smanjenje penalizacije za prijevremenu mirovinu.

"Plan je da se potpisi u Sabor predaju u tjednu nakon euroizbora, a onda će Sabor u svojoj proceduri odlučivati o kontroli potpisa i ocjeni ustavnosti referendumskih pitanja", kaže Boić.

Odlučno odbacuje prijedlog potpredsjednika Vlade Predraga Štromara da se od referenduma odustane radi uštede te da se postigne dogovor sa sindikatima o pitanjima zbog kojih su prikupljani potpisi.

"Što se nas tiče, mi od ovoga nećemo odustati. Vlada je imala jako puno vremena, mi smo ih doslovno molili da s nama sjednu za stol i da ne idemo u prikupljanje potpisa. No u ovom trenutku, kad smo skupili ovoliki broj potpisa, imamo preveliku odgovornost prema građanima i inzistirat ćemo da do referenduma dođe i da se poštuje volja građana", poručuje Bojić.

Smatra da referendumska pitanja ne bi smjela "pasti" na Ustavnom sudu iako, kaže, živimo u Hrvatskoj gdje je sve moguće, pa i da Ustavni sud ocijeni da referendumsko pitanje nije u skladu s Ustavom.

"S obzirom na to na koji smo način pisali pitanje, što ustavni stručnjaci sa svih strana ovih dana govore, uvjerena sam da Ustavni sud gotovo da nema manevarskog prostora, osim ako to ne bude njihova oportunistička politička odluka na koje smo, nažalost, u zadnje vrijeme navikli", ističe Bojić.

Članovi inicijative održavanje referenduma očekuju početkom rujna. (Hina)