Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare da četvrti krug porezne reforme u velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

Galerija Sindikati o četvrtom krugu porezne reforme (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Sindikati o četvrtom krugu porezne reforme (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Sindikati o četvrtom krugu porezne reforme (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) +0 Sindikati o četvrtom krugu porezne reforme (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)

Vlada je za četvrti krug porezne reforme predložila novi poticaj za zapošljavanje mladih. Zaposleni do 25 godina ne bi trebali plaćati porez na plaću, dok bi oni između 25 i 30 godina trebali plaćati pola propisanog poreza na dohodak.

Stopa PDV-a za hranu ugostiteljima od 1. siječnja 2020. godine pada na 13 posto. Vlada ostaje pri već ranije utvrđenom smanjenju opće stope PDV-a s 25 na 24 posto.

Kod poreza na dobit prijedlog je da se stopa od 12 posto primjenjuje na poduzetnike, čiji je godišnji prihod manji od 7,5 milijuna kuna, za razliku od dosadašnja tri milijuna kuna.

U Savezu samostalnih sindikata (SSSH) , Nezavisnim hrvatskim sindikatima (NHS) i Matici hrvatskih sindikata (MHS) tvrde da novi krug reforme neće imati utjecaj na najniže plaće u Hrvatskoj niti će zaustaviti iseljavanje mladih, dok će s druge strane napuniti džepove trgovaca i ugostitelja.

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel napao je Vladu zbog mjera za mlade. "Ove Vladine demografske mjere neće donijeti učinak. Ovo je isključivo populistička mjera koja neće zaustaviti mlade da ne odlaze iz zemlje, a napravit će diskriminaciju radnika", rekao je Novosel.

Pozvao je Vladu da poveća minimalnu plaću i da podigne neoporezivi dio plaće na 4370 kuna. Nada se da Sabor neće usvojiti ovakav Vladin prijedlog. "Bojim se da te mjere neće polučiti rezultat kakav priželjkuju građani", uvjeren je Novosel.

Branko Grčić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Grčić: "Nova porezna reforma je skromna, iz Hrvatske ne odlaze samo mladi ljudi od 20 do 30 godina"

Davor Majetić (Foto: Igor Soban/PIXSELL) HUP pozdravlja poreznu reformu: ''To je najefikasnija mjera za povećanje plaća i nove investicije''

Sindikalist Krešimir Sever rekao je da Vlada vodi politiku koja podilazi poslodavcima pod svaku cijenu. "Zadovoljiti kapital, zadovoljiti profit, a radnicima što ostane – takva je porezna reforma", rekao je Sever. Ne misli da će zbog snižavanja PDV-a doći do povećanja plaća. "To će poslodavci ostaviti kod sebe i neće se odraziti ni na cijene ni na plaće", uvjeren je.

Makroekonomist MHS-a Matija Kroflin kaže kako se radi o najlošijim poreznim promjenama koje ne daju poticaj za rješavanje najključnijih problema u Hrvatskoj. "Porezna reforma neće donijeti manje cijene i neće potaknuti potrošnju, niti će imati utjecaj na BDP", smatra.

Mjeru za mlade nazvao je nepromišljenom. "Ovaj krug poreznih promjena je najlošiji, ne nudi odgovore na trendove iseljavanja niti rješava najgoruće hrvatske probleme, a iza ovih mjera čak ne vidim ni nekakav politički racio. To čak nisu ni predizborne mjere", oštar je bio Kroflin.

Od četvrtog kruga porezne reforme sindikalci su pozitivnim ocijenili uvođenje u neoporezive primitke troška prehrane i troška plaćanja vrtića za djecu radnika, kao i troškovi dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju