Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Žalosno i znakovito''

Sindikati: "Hrvati se ne iseljavaju zbog nezaposlenosti, nego traže kvalitetniji posao"

Iseljavanje mladih (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Iseljavanje mladih (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Za ovogodišnju temu Svjetskog dana socijalne pravde, koji se obilježava danas, Ujedinjeni narodi izabrali su dostojanstveni rad i njegovu ulogu u globalnim migracijama.

UN ističe da je većina migracija na globalnoj razini izravno ili neizravno vezana uz traženje prilika za dostojanstveni rad.

Pročitajte i ovo Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba" Radovan Fuchs i Sabina Tandara-Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Hoće li učitelji u štrajk? Ministar odgovara: "Nadam se da nitko neće izaći na ulicu. Imamo trend rasta plaća, trebaju biti zadovoljni"

Povodom Svjetskog dana socijalne pravde oglasio se i Savez samostalnih sindikata Hrvatske koji tvrdi kako je više istraživanja pokazalo da "glavni uzrok iseljavanja iz Hrvatske nije nezaposlenost, nego potraga za kvalitetnijim poslom".

"Žalosno je i znakovito da upravo u vrijeme ekonomskog oporavka kvaliteta radnih mjesta u Hrvatskoj ubrzano opada. Gotovo svaka objava europskih podataka donese neki novi pokazatelj po kojem smo pali na europsko dno. Nakon što smo nedavno saznali da uvjerljivo vodimo po udjelu prekarnog rada (8,4 posto, naspram europskog prosjeka od svega 2,3 posto), jučer objavljeno istraživanje o kvaliteti života u Europskoj uniji pokazalo je i da imamo daleko najnižu razinu ravnoteže radnog i privatnog života. Štoviše, podaci pokazuju da je među članicama EU-a upravo Hrvatska doživjela najveće pogoršanje u posljednjih deset godina. U znatno većoj mjeri nego građani bilo koje druge članice, hrvatski su radnici nakon posla preumorni za obavljanje kućanskih poslova te zbog vremena provedenog na poslu imaju poteškoća u ispunjavanju obiteljskih obveza", poručuju iz Sindikata.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene