Iseljavanje mladih (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Iseljavanje mladih (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Za ovogodišnju temu Svjetskog dana socijalne pravde, koji se obilježava danas, Ujedinjeni narodi izabrali su dostojanstveni rad i njegovu ulogu u globalnim migracijama.


UN ističe da je većina migracija na globalnoj razini izravno ili neizravno vezana uz traženje prilika za dostojanstveni rad.

Vezani članci Prvi maj Sindikati otkrili planove za proslavu 1. maja: "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika" Prosvjedna povorka Povratak prvosvibanjske povorke: Sindikati najavili prosvjednu šetnju kroz grad

Povodom Svjetskog dana socijalne pravde oglasio se i Savez samostalnih sindikata Hrvatske koji tvrdi kako je više istraživanja pokazalo da "glavni uzrok iseljavanja iz Hrvatske nije nezaposlenost, nego potraga za kvalitetnijim poslom".

"Žalosno je i znakovito da upravo u vrijeme ekonomskog oporavka kvaliteta radnih mjesta u Hrvatskoj ubrzano opada. Gotovo svaka objava europskih podataka donese neki novi pokazatelj po kojem smo pali na europsko dno. Nakon što smo nedavno saznali da uvjerljivo vodimo po udjelu prekarnog rada (8,4 posto, naspram europskog prosjeka od svega 2,3 posto), jučer objavljeno istraživanje o kvaliteti života u Europskoj uniji pokazalo je i da imamo daleko najnižu razinu ravnoteže radnog i privatnog života. Štoviše, podaci pokazuju da je među članicama EU-a upravo Hrvatska doživjela najveće pogoršanje u posljednjih deset godina. U znatno većoj mjeri nego građani bilo koje druge članice, hrvatski su radnici nakon posla preumorni za obavljanje kućanskih poslova te zbog vremena provedenog na poslu imaju poteškoća u ispunjavanju obiteljskih obveza", poručuju iz Sindikata.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju