Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u opskrbi

Sindikati HEP-a prijete štrajkom zbog kolektivnog ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici dvaju najvećih sindikata u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) zaprijetili su danas da bi zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora (KU) moglo doći do štrajka i problema u opskrbi strujom, te su pozvali poslodavaca da hitno obnovi kolektivne pregovore.

Predsjednici Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata Dubravko Čorak i Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske elektroprivrede Luko Marojica upozorili su na konferenciji za novinare da je Uprava HEP-a prekinula pregovore o novom KU-u, tako da se na radnike od ovoga mjeseca primjenuje Pravilnik o radu, zbog čega će im primanja na godišnjoj razini biti manja od 10.000 do 15.000 kuna.

Pročitajte i ovo Ivica Anić Kolaps zdravstva Zdravstveni sindikati u Hercegovini najavili opći štrajk: "Sve specijalističke ambulante i konzultativni pregledi će biti isključeni" Slika nije dostupna Oštre kritike zbog 3.500 kuna Linić: Sramim se i Uprave i Nadzornog odbora HEP-a! I sindikata!

Sindikalna tijela će u idućih nekoliko dana odlučiti o mogućem štrajku, najavili su Čorak i Marojica dajući poslodavcu rok od tri dana da pristupi pregovorima o KU.

U slučaju štrajka neće biti potpune obustave rada nego će djelatnici HEP-a polako, bez žurbe procjenjivati kada će pristupiti otklanjanju kvarova, odazivati se na pripravnost i prekovremeni rad, kaže Čorak.
Upozorio je da su i bez štrajka mogući problemi u opskrbi strujom, što pokazuje jutrošnji kvar najveće trafostanice u Hrvatskoj Ernestinovo, zbog čega je cijela Slavonija bila bez napajanja.

Sindikalni čelnici optužili su 'pojedince iz Uprave' da mjesecima ignoriraju odluke Nadzornog odbora i odgovaraju samo svojim političkim mentorima, pri čemu su posebno apostrofirali HNS, za kojeg tvrde da politički kadrovira u HEP-u. Novinarima su podijelili popis sa 132 imena za koje tvrde da ih je HNS zaposlio po stranačkom ključu.

Sindikat: 22. svibnja jednodnevni štrajk na fakultetima

Najavili su da će od od predsjednika Nadzornog odbora Nikole Brukete zatražiti razrješenje predsjednika Uprave Tomislav Šerića zbog nekompetentnosti, neodgovornosti i nesamostalnosti u radu, kao i člana Uprave Ivana Matasića koji u HEP-u zapošljava kadrove iz HŽ-a, gdje je prije radio.

Ustvrdili su da je u HEP-u na djelu nepotizam i pozvali policiju, Državno odvjetništvo i USKOK da to istraže. Marojica je optužio Upravu da dosad nije napravila ništa dobro i upozorio na 'sumnjive nabave i aranžmane', kao što su izgradnja poslovne zgrade, zakup medijskog prostora, poslovanje s tvrtkom supruge ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, usluge očitanja brojila i detektivske usluge.

Sindikalni čelnici tvrde da je HEP lani ostvario 1,3 milijarde kuna dobiti, no u Vladinom je dokumentu navedeno da je ona daleko manja, za čak 500 milijuna kuna. Od 59 poduzeća u vlasništvu države sam HEP ostvaruje 60 posto ukupnih prihoda, stoga se postavlja pitanje tko obmanjuje vlasnika koji traži dodatno smanjenje troškova. Licemjerno je da Vlada koja se za dobavljača struje odabrala slovenski GEN-I 60 posto dobiti HEP-a uzima u proračun, drže sindikalci.

Tvrde da HEP i u prva tri mjeseca ove godine ostvaruje odlične poslovne rezultate, s obzirom na dobro stanje u akumulacijama i uvoz relativno jeftine struje, a preuzimanjem plina iz podzemnog skladišta Okoli ostvario je dobit od 100 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene