Zdravstveni djelatnici, ilustracija
Zdravstveni djelatnici, ilustracija Foto: Getty Images

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi upozorio je u petak kako zaposleni u zdravstvenom sustavu koji rade s COVID pozitivnim pacijentima nisu dobili 10 posto veću plaću, kao nagradu prema odluci Vlade.


"Ovih dana radnici u sustavu zdravstva primili su svoje zarađene plaće, ali, gle čuda, u njima dodaci za rad s pacijentima koji boluju od bolesti COVID-19, iznose od 5,26 kn, 41,15 kn; 33,45 i tako redom skoro do 150 kuna", navodi u priopćenju predsjednik sindikata Stjepan Topolnjak.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija U Hrvatskoj 356 novih slučajeva, preminulo ljudi: Visoke brojke u Splitsko-dalmatinskoj županiji i na jugu Hrvatske Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Čelnik liječničke komore o cjepivu i nagradama za medicinare: ''Ako vam kažem da se nagrada svodi na 4 do 5 kuna po satu, mislim da se odgovor nameće sam po sebi''

"Ispada da je osnovna plaća radnika u sustavu zdravstva od 50 kuna, pa do 1500 kuna!? Ovo je stvarno sramotno! Najgore je to što je sve isplaćeno u skladu s uputama koje je Ministarstvo zdravstva dostavilo ravnateljima ustanova 21. prosinca 2020. godine. "

Ističe i kako se ta odluka odnosi samo na radnike u sustavu socijalne skrbi koji rade u ustanovama u vlasništvu države te pita što je s radnicima koji rade u domovima čiji su vlasnici gradovi ili županije.

"Svi oni primaju plaću iz državnog proračuna pa bi isto tako trebali iz državnog proračuna primiti i famoznu naknadu od 10 posto na osnovnu plaću iz proračuna. Ali ne, sada se političari loptaju s tim radnicima tko bi trebao poštovati Odluku Vlade i isplatiti im navedenu naknadu. Da nije žalosno, bilo bi smiješno" ocjenjuje Topolnjak.

"Najžalosnije je u ovoj grotesknoj Odluci to što se radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi mjeri rad s pacijentima ili korisnicima koji boluju od COVID-19 u satima ili minutama, kako bi im se mogla isplatiti što mizernija naknada", dodaje se u priopćenju.