Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog Zakona o strukovnom obrazovanju

Sindikat se osvrnuo na naknade za učeničke prakse

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, na današnjoj je konferenciji za novinare, upozorio da će konačni prijedlog Zakona o strukovnom obrazovanju, o kojem bi se već idućeg tjedna trebalo raspravljati na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, rezultirati razvlaštenjem prosvjetnih vlasti, te će generirati niz problema za učenike i nastavnike.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako se najvažnija primjedba u tom zakonskom prijedlogu odnosi na sastav i prevelike ovlasti Vijeća za strukovno obrazovanje, odnosno sektorskih vijeća, u kojima među 20 članova uopće nema predstavnika prosvjetne vlasti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nisu zadovoljni prijedlogom Vlade Sindikati najavili prosvjed na Markovu trgu: "Prekršena su sva obećanja i rokovi" Slika nije dostupna 'On nije bezopasan' Sindikat o pravilniku o učiteljskoj normi: To je najopasnija namjera ministra

Zakonom se predviđaju mjesečne naknade za učenike na praksi; za prvi razred 10 posto prosječne plaće ili 500 kuna, za drugi 20 posto prosječne plaće ili 1000 kuna, a za treći i četvrti razred 25 posto prosječne plaće ili 1250 kuna Stipić je upozorio i na nejasan odnos između općeobrazovnih i stručnih predmeta. Općeobrazovni predmeti će u prvom razredu biti zastupljeni s 60 posto, u drugom s 40 posto, no nema podatka o 3. i 4. razredu.

Osvrćući se na status učenika Stipić je rekao kako se zakonom predviđaju mjesečne naknade za učenike na praksi i to za prvi razred 10 posto prosječne plaće ili 500 kuna, za drugi 20 posto prosječne plaće ili 1000 kuna, a za treći i četvrti razred 25 posto prosječne plaće ili 1250 kuna.

To je po njegovom mišljenju zbog krize neodrživ koncept, te će se u praksi događati da poslodavci neće plaćati učenike, a za to neće snositi nikakve sankcije. Također nije definirano može li učenik raskinuti ugovor o praksi u slučaju neisplate naknada. Sindikat Preporod stoga je o svemu tome obavijestio i dječju pravobraniteljicu. Sindikalci predlažu osnivanje fonda na nacionalnoj razini, koji bi pomagao poslodavcima u krizi u ispunjavanju obveza prema učenicima.

Stipić je istaknuo kako je nedopustiva mogućnost da istog dana učenik pohađa i nastavu u školi i praktičnu nastavu kod poslodavca. Tim se rješenjem izravno ide u prilog onim poslodavcima koji u ostvarivanju svojih ekonomskih interesa ne vode računa o dnevnoj opterećenosti učenika.

Potpuno nepovjerenje u nastavnike u zakonu se vidi i po rješenju prema kojem je ravnatelju škole prepušteno predlaganje sedmeročlanog povjerenstva za kvalitetu. Ravnatelj predlaže čak i četiri člana iz reda nastavnika i stručnih suradnika. Kvalitetnije bi rješenje bilo da barem ta četiri člana predlaže aktiv nastavnika strukovnih predmeta ili nastavničko vijeće, mišljenja su u Preporodu.

Zakon također ne nudi odgovor na pitanje kako se misli poboljšati pedagoška osposobljenost mentora koji rade s učenicima. Sindikat Preporod će u ime sindikalne središnjice Nezavisnih hrvatskih sindikata upoznati Gospodarsko-socijalno vijeće s problemima koji proizlaze iz teksta Konačnog Prijedloga Zakona o strukovnom obrazovanju, te prijedlozima čijim je prihvaćanjem moguće značajno poboljšati spomenuti Zakon.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene