Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat policijskih službenika uputio je ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću otvoreno pismo u kojemu traži da hitno osigura u proračunu sredstva za novu, kvalitetnu opremu i odoru, kako bi policija na siguran način obavljala svoj posao.


Neposredan povod za pismo je slučaj dovođenja na sud osumnjičenoga za oružanu pljačku u Dubrovniku, koji se, kako ističe Sindikat, "s lakoćom" oslobodio lisica, što su zabilježili mediji. Sindikat dodaje da su na sreću policijski službenici uspjeli osumnjičenoga, koji je prilikom dovođenja vrijeđao novinare, uvesti u zgradu suda i tako spriječiti veći incident.

Vezani članci Postavljanje kućica, ilustracija Policija se oglasila o malverzacijama kućicama koje su namijenjene stradalima na Banovini te uputila poziv građanima Koronavirus, ilustracija - 11 U Zagrebačkoj županiji pad novozaraženih, više županija javlja o preminulima

Ponovno prozivamo sve odgovorne za nabavu i brigu o odori i opremi te s opravdanim razlogom pitamo treba li se dogodit još veći incident ili netko treba nastradati da bi se pobudila svijest o tom problemu, piše Sinidikat policijskih službenika ministru Božinoviću.

Kao primjer navode zastarjele pancirke i osobno naoružanje i ističu da policajci "pored hrvatske tvornice oružja i hrvatskog pištolja dan danas zadužuju češke zbrojovke koje imaju čest kvar na udarnoj igli". Upozoravaju i da MUP nema dovoljno streljiva za vježbovno gađanje, a "kada policijski službenik uporabi vatreno oružje bit će odgovoran kao da je prošao NATO obuku".

Napominju i da su svjesni da je Božinović na čelu resora ni pola godine i da je zatekao dugogodišnje stanje, no takvo stanje, ističu, nije održivo. Ono je "sramota države i sustava", ocjenjuju i zahtijevaju od ministra da "s ciljem zaštite dostojanstva i digniteta hrvatske policije i policijskih službenika koji taj posao rade časno i pošteno, pod hitno započnu s rješavanjem nastale situacije".

Ministarstvo: "Bilo je prilike i ranije, ali se to pitanje nije riješilo na adekvatan način"

Na odgovor iz Ministarstva nije trebalo dugo čekati. Priopćenje koje je MUP objavio na službenim stranicama prenosimo u cjelosti:

"Prioritet je ovog vodstva Ministarstva unutarnjih poslova, da s novim stručnim suradnicima, uspješno provedu i realiziraju ranije neuspjele postupke javne nabave zbog čega su izvršene i određene kadrovske promjene

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović se od preuzimanja dužnosti u lipnju ove godine sa svojim najužim timom suradnika suočio i uhvatio u koštac s naslijeđenim stanjem nedovoljne i neadekvatne opremljenosti policijskih službenika i upravo na rješavanje tog pitanja usmjerio sve svoje kadrovske i financijske potencijale. Iako je i ranije bilo prilike za rješavanjem ovog važnog pitanja za hrvatsku policiju, ono nije riješeno na zadovoljavajući način.

Prioritet je ovog vodstva Ministarstva unutarnjih poslova, da s novim stručnim suradnicima, uspješno provedu i realiziraju ranije neuspjele postupke javne nabave zbog čega su izvršene i određene kadrovske promjene. U idućih 60 dana, odnosno do kraja tekuće godine, će se intenzivirati postupci ugovaranja i realizacije nabave prioritetno po pitanju radne odore, jednako tako i tehnike.

Sveobuhvatno i strateški pristupamo svim segmentima nabave i opremanja koji se odnose na potrebe policijskih službenika bilo da se radi o nabavci streljiva, lisica ili drugih dijela odore ili opreme. O svakom napretku u realizaciji tog cilja uskoro ćemo obavijestiti javnost i svoje reprezentativne sindikalne partnere, s kojima dijelimo zajednički cilj." (B.V./Hina)