Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikat metalaca traži transparentnu privatizaciju TLM-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) pri Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) inzistira na tansparentnosti privatizacije Tvornice lakih metala (TLM) u Šibeniku što, po njihovu mišljenju, u dosadašnjem tijeku prodaje šibenskog aluminijaša nije bio slučaj, rečeno je danas u Šibeniku na konferenciji za novinare predstavnika toga sindikata.

Sindikalni predstavnici do sada nisu dobili jasan odgovor na pitanje zašto je odbijena ponuda Litavske investicijske grupe UAB-Ukio Banko, pristigla u drugom krugu prodaje TLM-a, što ostavlja mjesto za sumnju u transparentnost postupka privatizacije, istaknuto je.

Pročitajte i ovo Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja Slika nije dostupna BIH: Federalni ministar osporava ugovor TLM-a i Aluminija

SMH, prema informacijama koje su im dostupne, drži da je ta ponuda bila dobra, pa im nije jasan postupak Fonda za privatizaciju, od čijih će predstavnika tražiti pismeni odgovor o razlozima odbijanja. Taj sindikat, koji u TLM-u ima oko 400 članova, podržava privatizaciju, a svim potencijalnim kupcima nudi suradnju, kazao je dopredsjednik SMH-a Vedran Dragičević.

"Mi ćemo podržavati one ponuđače koji će zadržati radnike na duži rok, dati veće plaće i zadržati proizvodnju, a ne da se nakon dvije godine, kada istekne ugovor i rok za neotpuštanje radnika, tvornica zatvori, a na njezinu se zemljištu počnu graditi kuće ili drugi sadržaji", naglasio je Dragičević.

Problemi u TLM-u su brojni, a ono što će budućim vlasnicima otežati normalno poslovanje je apsurdna situacija da po nekim procjenama u TLM-u ima 200 radnika viška, ali u proizvodnji nedostaje ljudi, rekao je Ivan Svraka, povjerenik SMH-a u Tvornici prešanih proizvoda u TLM-u.

Branko Petrić, sindikalni povjerenik u Tvornici valjanih proizvoda TLM-a, rekao je da s privatizacijom TLM-a ne treba žuriti, jer ako se u trećem krugu ne nađe dovoljno dobar kupac, postoji rješenje u novom Zakonu o privatizaciji preostalog državnog portfelja. 

"Za privatizaciju poduzeća, vrjednijih od 100 milijuna kuna, po tom zakonu nadležna je samo Vlada, što privatizaciju TLM-a diže na višu razinu i daje veću sigurnost za uspjeh prodaje", dodao je Petrić.

Po tom zakonu, moguće je radničko dioničarstvo u udjelu od 25 posto ili čak javno-privatno partnerstvo kao što se to dogodilo u slučaju Sunčanog Hvara, smatraju u SMH-u. U tom sindikatu smatraju da se lokalna samouprava, radi zaštite interesa Šibenika i radnika TLM-a, mora snažnije uključiti u proces privatizacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene