Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opet se zaoštrila situacija oko HEP-a. Radnici okupljeni u sindikate optužuju Vladu da želi rascjepkati njihovu tvrtku i onda je jeftino privatizirati.


Sindikalisti HEP-a tvrde kako je usklađivanje hrvatskih zakona sa europskim samo paravan za jeftinu rasprodaju hrvatskog energetskog diva. Optužili su Vladu da mimo njih želi progurati Zakon koji dozvoljava da se opskrba strujom izdvoji iz tvrtke kako bi se lakše prodali profitabilni dijelovi HEP-a. U tome vide korupciju kojom bi se, smatraju, trebalo pozabaviti državno odvjetništvo.

Vezani članci Slika nije dostupna OGLASILA SE VLADA - Objavili tko je sve glasovao za brisanje tvrtki s popisa od strateškog interesa Slika nije dostupna VLADA NA UDARU Veliko ogorčenje zbog odluke o strateškim tvrtkama, čak i iz redova vladajućih

'U ovom slučaju postoje ozbiljne sumnje u postojanje takvih mogućih interesa i djelovanja', rekao je Luko Marojica iz nezavisnog sidnikata radnika HEP-a. 'Ovi prijedlozi Zakona zapravo sa nakardnim rješenjima otvaraju mogućnost da HEP grupa ne ostane više jedinstvena kompanija, da nas se podjeli', rekao je Dubravko Čorak, predsjednik elektrogospodarskog sindikata.

Popijač: Nije jasna namjera sindikalnih čelnika

Upozoravaju da će rezultat izdvajanja trafostanica i dalekovoda biti otpuštanje 5.000 radnika HEP-a i skuplja struja. No ministar Đuro Popijač objašnjava da to nije istina. Kaže da je istup sindikata samo pokušaj da se obrane interesi pojedinaca i skupina u HEP-u koje žele zadržavanje tržišnog monopola.

'Mislim da su sindikalni čelnici zaboravili da je upravo ova hrvatska Vlada ukinula Zakon o privatizaciji koji je donesen prije par godina i pritom je poslala jasnu poruku da od privatizacije HEP-a neće biti ništa', rekao je Popijač. Ministar tvrdi da sve što su sindikalisti izrekli ide protiv Vladine borbe sa korupcijom te protiv pokušaja Banskih Dvora da uvedu red u HEP.

'Nije jasna pozadina i namjera sindikalnih čelnika, ali čini mi se da upravo oni imaju namjere zaustaviti sve procese u HEP-u i vratiti ga u neka vremena koja bi željeli zaboraviti', dodao je Popijač. Popijač objašnjava da vlasničko izdvajanje distribucije ne znači prodaju jer će izdvojena tvrtka i dalje ostati u 100-postotonom vlasništvu RH.