Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaoštrena situacija

Sindikat HEP-a napao Vladu: Želite rascjepkati tvrtku i jeftino je prodati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opet se zaoštrila situacija oko HEP-a. Radnici okupljeni u sindikate optužuju Vladu da želi rascjepkati njihovu tvrtku i onda je jeftino privatizirati.

Sindikalisti HEP-a tvrde kako je usklađivanje hrvatskih zakona sa europskim samo paravan za jeftinu rasprodaju hrvatskog energetskog diva. Optužili su Vladu da mimo njih želi progurati Zakon koji dozvoljava da se opskrba strujom izdvoji iz tvrtke kako bi se lakše prodali profitabilni dijelovi HEP-a. U tome vide korupciju kojom bi se, smatraju, trebalo pozabaviti državno odvjetništvo.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Proizvodi u trgovini Fortenovin poljoprivredni sektor Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke"

'U ovom slučaju postoje ozbiljne sumnje u postojanje takvih mogućih interesa i djelovanja', rekao je Luko Marojica iz nezavisnog sidnikata radnika HEP-a. 'Ovi prijedlozi Zakona zapravo sa nakardnim rješenjima otvaraju mogućnost da HEP grupa ne ostane više jedinstvena kompanija, da nas se podjeli', rekao je Dubravko Čorak, predsjednik elektrogospodarskog sindikata.

Popijač: Nije jasna namjera sindikalnih čelnika

Upozoravaju da će rezultat izdvajanja trafostanica i dalekovoda biti otpuštanje 5.000 radnika HEP-a i skuplja struja. No ministar Đuro Popijač objašnjava da to nije istina. Kaže da je istup sindikata samo pokušaj da se obrane interesi pojedinaca i skupina u HEP-u koje žele zadržavanje tržišnog monopola.

'Mislim da su sindikalni čelnici zaboravili da je upravo ova hrvatska Vlada ukinula Zakon o privatizaciji koji je donesen prije par godina i pritom je poslala jasnu poruku da od privatizacije HEP-a neće biti ništa', rekao je Popijač. Ministar tvrdi da sve što su sindikalisti izrekli ide protiv Vladine borbe sa korupcijom te protiv pokušaja Banskih Dvora da uvedu red u HEP.

'Nije jasna pozadina i namjera sindikalnih čelnika, ali čini mi se da upravo oni imaju namjere zaustaviti sve procese u HEP-u i vratiti ga u neka vremena koja bi željeli zaboraviti', dodao je Popijač. Popijač objašnjava da vlasničko izdvajanje distribucije ne znači prodaju jer će izdvojena tvrtka i dalje ostati u 100-postotonom vlasništvu RH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene