Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Pod krinkom autonomije''

Sindikat: Boras pretvara sveučilište u privatno zabavište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja prozvao je u nedjelju rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa da, pod krinkom autonomije, želi zabraniti nadzor države nad zakonitošću rada i financijama sveučilišta koja pretvara u privatna zabavišta.

Riječ je o reakciji sindikata na rektorovu ustavnu tužbu kojom traži privremenu obustavu triju pokrenutih upravnih nadzora nad Sveučilištem u Zagrebu i ukidanje zakonskih odredbi koje definiraju postupak upravnog nadzora Ministarstva znanosti i obrazovanja nad zakonitošću rada i općih akata sveučilišta.

Pročitajte i ovo David Kozak masakr u Pragu Davida sumnjiče da je prije masakra ubio oca i bebu u kolicima, objavio je jezive poruke: "Uvijek sam želio ubijati, Alina mi je puno pomogla" Ilustracija Policija na terenu VIDEO Pucnjava u blizini sveučilišta u Baltimoreu: Ozlijeđeno nekoliko osoba

Sindikat je u priopćenju prozvao Borasa da sveučilište pretvara u privatno zabavište jer pokrenute upravne nadzore uporno ignorira već mjesecima.

"Je li moguća zemlja u kojoj je takav čovjek rektor? Kakvom je to čelniku ustanove u interesu da se upravni nadzor ne provodi?" pitaju se u sindikatu znanosti, te zaključuju da sigurno to nije u interesu nekome tko upravlja ustanovom u skladu sa zakonom i u interesu općeg dobra.

U slučaju da se pravo države na upravni nadzor poništi, dobit ćemo autonomiju sveučilišta kao samovolju, kao negaciju pravne države i kao prijetnju društvu, a sveučilišta će nam postati "države u državi", upozorava sindikat i ističe da takva vrsta nakazno shvaćene autonomije ne postoji nigdje u svijetu.

U sindikatu kažu da ih najviše brine mogućnost da će Ustavni sud, unatoč svemu pa i svojim ranijim odlukama, usvojiti prijedlog rektora, "čija se bezumnost artikulira kao ekspertnost obrađena u kuhinji nekih profesora Pravnog fakulteta i dijela nekompetentnih sudaca Ustavnog suda".

"Ustavni sud, kao sud formiran od politike, poznat po svojim nepravičnim i nerazboritim odlukama, po interesnim umreženostima svojih sudaca u kojima iščezava opće dobro, pravda i pravičnost, u stanju je, znamo već iz iskustva, donijeti još jednu odluku na štetu hrvatskih državnih interesa i na štetu razvoja visokog školstva mimo bilo kakve pravne logike", stoji, među ostalim, u priopćenju koje potpisuju čelnici sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić i Igor Radeka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene