Sindikalisti, arhiva (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Sindikalisti, arhiva (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata u petak su ocijenili da je povećanje minimalne plaće dobrodošao potez, ali i dalje premalen jer je minimalna plaća ostala manja od 50 posto prosječne plaće.


Premijer Andrej Plenković najavio je u petak na sjednici Vlade povećanje neto minimalne plaće s 2752 na 3000 kuna, odnosno povećanje od 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018., naglasivši da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine.

Vezani članci Požar u uredu zgrade Jadroagenta Vatra progutala ured na petom katu zgrade u Rijeci: ''Ma idem ja van, pa vidi kako gori'' Slika nije dostupna SINDIKATI NISU ZADOVOLJNI 'Ovo se nije spominjalo prije izbora'

"U ovom trenutku to povećanje možemo sa rezervom pozdraviti, što je približno našem zahtjevu za 2019. godinu, no ti postoci će padati jer se minimalna plaća ne povećava, a prosječna tijekom godine da", rekao je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

"Naš je zahtjev bio da povećanje minimalne plaće bude dio automatizma, to jest da u sljedećoj godini bude 46 posto od prosječne plaće, a u 2020. godini 50 posto prosječne plaće, što je naš dugogodišnji zahtjev", objasnio je Novosel.

Poslodavci koji koriste mjere za isplatu minimalne plaće, neovisno o tome jesu li mogli davati i veće plaće, svejedno će još više radnika ostaviti u sivoj zoni, politika Vlade prouzročit će da će sve više radnika biti na minimalnoj plaći, a sve manje novaca u zdravstvenom i mirovinskom fondu, upozorio je Novosel.

Na novinarsko pitanje ocjenjuje li taj potez Vlade kao populistički zbog predstojećih blagdana i izbora, Novosel je odvratio da "neka oni samo povećavaju sve plaće", ali ovo je povećanje premalo da bi bilo populističko.

"Polazimo od toga da se najviše moraju zaštititi radnici koji najmanje primaju, to je Vlada napravila, i to pozdravljamo", zaključio je Novosel.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kratko je komentirao potez Vlade ocijenivši ga "važnim i dobrim povećanjem".

No predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nije skrivao nezadovoljstvo.

"To je malo veće povećanje u odnosu na sve minule godine, ali svejedno nedovoljno. Ako je minimalna plaća ispod 50 posto prosječne, to jednostavno ne bi smjela biti", naglasio je Sever.

''Neće nikome pomoći da ostane u Hrvatskoj''

Ako se ni od prosječne plaće ne može živjeti, onda je jasno koliko je minimalna plaća još premala, a na to nije skrenuo pozornost ni predsjednik Vlade, upozorio je.

Sever je ujedno poručio kako 3000 kuna neto plaće neće nikome pomoći da ostane u Hrvatskoj. Potrebno je drastično povećanje svih plaća, pa tako i minimalne, smatra Sever.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske pozdravio je povećanje minimalne plaće, ali i upozorio da će se time povećati zaostajanje najnižih plaća u državnoj službi za minimalnom plaćom u Hrvatskoj. (Hina)