Obavijesti Video Pretražite Navigacija
64.000 članova

Sindikalci: Referendum protječe uredno i bez prigovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Referendum četiriju sindikata učlanjenih u Maticu hrvatskih sindikata odvija se u najboljem redu i bez ijednog prigovora člana bilo kojeg od četiri sindikata te uz velik odziv članstva.

Referendum, na kojem se članovi sindikata izjašnjavaju prihvaćaju li ili ne Vladin prijedlog Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, počeo je u utorak, 11. rujna i završava danas u 18 sati, a sindikati najavljuju da će o konačnim rezultatima izvijestiti sutra na konferenciji za novinare.

Referendum se provodi među 64.000 članova sindikata u 1.401 ustanovi. Po podacima predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimira Mihalineca, referendum je gotov u 49 posto ili 171 srednjoškolskoj ustanovi, a glasalo je 92,7 posto članstva.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izvijestio je kako se referendum među članstvom tog sindikata odvija besprijekorno, a od 126 ustanova rezultate je dostavila 41, uz izlaznost od 81 posto.'U najboljem redu teče i referendum članstva Sindikata hrvatskih učitelja, a izjašnjavanje je završilo u 35 posto podružnica, kojih ukupno ima više od 800', rekao je predsjednik tog sindikata Zvonimir Laktašić.

Predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak kaže da i među medicinskim sestrama i tehničarima izjašnjavanje teče glatko. Odbacuje tvrdnje predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek po kojima je referendum traljav i pun nepravilnosti, ocjenjujući njezine istupe besprizornima i u službi Vlade. Prašnjak tvrdi da se referendumu žele priključiti i članovi Samostalnog sindikata zdravstva, ali da im je Avberšek to uskratila potpisom Dodatka TKU-a.

>> Referendum obrazovnih i strukovnih sindikata

Prihvati li članstvo na referendumu Vladinu ponudu, sindikati Matice potpisat će Dodatak kolektivnom ugovoru, a odbije li, tijela sindikata odlučit će o daljnjim koracima koji mogu značiti štrajk, tužbe, prosvjedne skupove i druge akcije, najavio je Vilim Ribić.On smatra da sindikati pri provedbi referenduma imaju tri glavna protivnika, a to su Vlada, dio sindikata koji zapravo radi za Vladu te dio medija koji je, kako je rekao, u službi krupnog kapitala, imenujući pritom jednu veliku izdavačko-medijsku kuću u Hrvatskoj.

Tvrdnje da je referendum namješten nazvao je imbecilnima jer bi, kako je rekao, najveća glupost bila kad bi čelnici sindikata namjestili rezultat protiv volje članstva. Komentirajući medijske objave prema kojima bi Vlada mogla tužiti bivšeg ministra Radovana Fuchsa koji je potpisao kolektivni ugovor za osnovno školstvo u kojem su koeficijenti zamrznuti dok taj ugovor vrijedi, Ribić je kazao da je krajnje opasno kažnjavati onoga koji je potpisao nešto na korist radnim ljudima.

Na referendumu se članovi četiri sindikata Matice izjašnjavaju o Vladinu prijedlogu Dodatka TKU-a za službenike i namještenike u javnim službama, odnosno slažu li se ili ne s prijedlogom da se zaposlenima u javnim službama smanje materijalna prava (neisplata dviju božićnica i jednog regresa, smanjenje jubilarnih nagrada, drukčiji obračun naknade za prijevoz), a ostave nedirnute plaće. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica" Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene