Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski školski sindikat Preporod i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u današnjim su priopćenjima oštro osudili nasilnički čin roditelja jednog učenika u Makarskoj, koji je napao i zaprijetio smrću nastavniku Nikici Hrstiću, kojeg smatra krivcem što njegovo dijete nije završilo razred.


Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama traži od ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca da na dulje razdoblje u Srednju strukovnu školu u Makarskoj uputi krizni psihološki tim, kako bi pomogao ostalim nastavnicima i učenicima. 

Vezani članci Vanja Margetić, reporter Hoćemo li se opet gušiti u smeću? "Nikome nije u interesu da dođe do generalnog štrajka" Vilim Ribić Nova godina donijela promjene u sindikatu: Vilim Ribić odlazi u mirovinu

Po njihovoj taj je incident nastavak nasilja nad nastavnicima u Makarskoj te smatraju nužnim da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa konačno stane u obranu i zaštitu dostojanstva i digniteta nastavničke struke. 

Hrvatski školski sindikat Preporod ističe kako slučaj nastavnika Nikice Hrstića nije pojedinačan, jer je ovogodišnji jesenski popravni rok u srednjim školama, prema dojavama u sindikate, negativno obilježen raznim pritiscima kojima su izloženi srednjoškolski profesori. 

Brojni su nastavnici danima telefonski nedostupni kako bi se zaštitili od roditeljskih i učeničkih uvreda, prijetnji i zastrašivanja, a u pojedinim školama nastavnici krajem kolovoza ne dolaze na posao automobilima 

jer učenici nezadovoljstvo neuspjehom na popravnom ispitu iskaljuju na njihovim vozilima, ističu sindikalci. 

Sindikat Preporod poziva na zajedničku akciju izvršne i zakonodavne vlasti u rješavanju problema nasilja u osnovnim i srednjim školama. 

Profesor Srednje Strukovne škole u Makarskoj Nikica Hristić prijavio je policiji Ratka Hercega oca učenika koji je pao drugi razred te škole zbog prijetnji smrću.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju