Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski školski sindikat Preporod i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u današnjim su priopćenjima oštro osudili nasilnički čin roditelja jednog učenika u Makarskoj, koji je napao i zaprijetio smrću nastavniku Nikici Hrstiću, kojeg smatra krivcem što njegovo dijete nije završilo razred.


Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama traži od ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca da na dulje razdoblje u Srednju strukovnu školu u Makarskoj uputi krizni psihološki tim, kako bi pomogao ostalim nastavnicima i učenicima. 

Vezani članci Ana Tuškan Sindikat učitelja nakon najave Vlade o upitnom povećanju osnovice: "Ako se na to odluče, mogu očekivati pljusak tužbi" Slika nije dostupna Nastavnik do smrti istukao učenika

Po njihovoj taj je incident nastavak nasilja nad nastavnicima u Makarskoj te smatraju nužnim da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa konačno stane u obranu i zaštitu dostojanstva i digniteta nastavničke struke. 

Hrvatski školski sindikat Preporod ističe kako slučaj nastavnika Nikice Hrstića nije pojedinačan, jer je ovogodišnji jesenski popravni rok u srednjim školama, prema dojavama u sindikate, negativno obilježen raznim pritiscima kojima su izloženi srednjoškolski profesori. 

Brojni su nastavnici danima telefonski nedostupni kako bi se zaštitili od roditeljskih i učeničkih uvreda, prijetnji i zastrašivanja, a u pojedinim školama nastavnici krajem kolovoza ne dolaze na posao automobilima 

jer učenici nezadovoljstvo neuspjehom na popravnom ispitu iskaljuju na njihovim vozilima, ističu sindikalci. 

Sindikat Preporod poziva na zajedničku akciju izvršne i zakonodavne vlasti u rješavanju problema nasilja u osnovnim i srednjim školama. 

Profesor Srednje Strukovne škole u Makarskoj Nikica Hristić prijavio je policiji Ratka Hercega oca učenika koji je pao drugi razred te škole zbog prijetnji smrću.