Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević i sindikalni povjerenik Jozo Marić na zagrebačkom su Općinskom kaznenom sudu ustvrdili da nisu krivi za klevetu za koju ih privatnom tužbom tereti bivši vlasnik Salonita Jozo Ćurković.


'Za Jozu Ćurkovića navode da je u bijegu od hrvatskog pravosuđa. Riječ je o paradoksu da osoba koja je u bijegu od hrvatskog pravosuđa troši novac poreznih obveznika na sudske postupke pokrenute po privatnim tužbama na koje se ne odaziva', rekao je Matijaševć.

Vezani članci Kuhanje na plin/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hoće li Vlada smanjiti PDV na plin i ublažiti poskupljenje? Resorni ministar ima poruku za javnost Zdravko Marić (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Ministar Marić: Plaćeno je 2,5 milijarde kuna jamstava za Uljanik, no zbog toga nije došlo do ugroze javnih financija

Potvrdio je da je u više navrata javno davao izjave o Ćurkoviću, ali je kazao da navode u tisku pobija iz opreznosti jer ni jedan članak nije autoriziran.

'Nije nam bio cilj klevetati'

Ispričao je da je smisao njegovih izjava na skupovima uvijek bio isti, odnosno da je govorio kako je neprihvatljivo da je Ćurković nakon što je protiv njega dovršena istraga zbog gospodarskog kriminala teškog 100 milijuna kuna nedostupan hrvatskom pravosuđu i da diktira vođenje stečajnog postupka u Salonitu.

Matijašević je u obrani ustvrdio da nije davao izjave s ciljem da nekog okleveta ili uvrijedi već je to činio obavljajući dužnost predsjednika sindikata čiji su članovi tražili njegovu zaštitu.

Na jedno od ranijih ročišta Matijaševića je na sud u Zagreb dovela policija zbog neodazivanja

Jozo Marić kazao je da su održali više od 250 skupova radnika Salonita i da nije bilo moguće autorizirati sve članke. 'Nije nam bio cilj klevetati, nama je bio cilj raditi svoj sindikalni posao i izvijestiti javnost o teškim okolnostima u kojima su se našli radnici Salonita', rekao je Marić.

Matijaševića na jedno ročište dovela policija

Postupak protiv sindikalaca vodi se temeljem više optužnica koje je od 2006. podigao Ćurković. Na jedno od ranijih ročišta Matijaševića je na sud u Zagreb dovela policija zbog neodazivanja na sudska ročišta. Matijašević i Marić koji se od optužbi brane bez odvjetnika tražili su obustavu postupka zbog zlouporabe prava i 'ruganja' od strane Ćurkovića, no sutkinja je rekla da sud nema mogućnosti donijeti takvu odluku.

Nastavak rasprave zakazan je za 8. ožujka kad bi na prijedlog opunomoćenika tužitelja u svojstvu svjedoka trebali biti ispitani sam tužitelj Ćurković i troje novinara koji su izvještavali sa skupova radnika. (Hina)