Zlatko Matuzović, sin uhićenog generala Đure Matuzovića, je u ekskluzivnom razgovoru za Novu TV rekao da je njegov otac kontaktirao sa SIPA-om i najavio im da će doći u Orašje.


Ljutnja i strah, to su dvije emocije koje vladaju u Orašju. Ljutnja zbog uhićenja deset ljudi koji su bili zapovjednici ovog područja, jedine hrvatske enklave koja se obranila od velikosrpske agresije. A strah od toga tko je još na tim famoznim optužnicama. Sa mnom je gospodin Zlatko Matuzović, sin uhićenog generala Đure Matuzovića.

Kako ste danas doživjeli skup potpore vašem ocu i ostalim uhićenima?

Skup je bio u velikom broju kao što ste vidjeli. Svi na ovom području znaju tko je i kakav je bio moj otac. Zato su se i odazvali u ovako velikom broju i na tome im veliko zahvaljujem.

Andrija Jarak izvještava iz Orašja za Novu TV

Vaš je otac trenutno u zatvoru u Zenici. Naglasili ste nekoliko puta da je riječ o teško bolesnoj osobi. Kakvo je njegovo stanje?

Prema informacijama koje imam tata je prebačen u KP Zenica. S njim komuniciram indirektno preko odvjetnika koji ga zastupa. Po njegovim izjavama tata se psihički drži stabilno, rekao bih vojnički, drugačije i ne očekujem od njega. Međutim, glavni je problem što je moj tata jako bolestan čovjek koji je imao tri infarkta i koji se u zadnje tri godine nosi s tom opakom bolešću. Nekoliko puta je bio u predinfarktnom stanju tako da mu ova situacija nikako ne ide u prilog. Bojim se da li će uopće dočekati izricanje optužnice. Situacija je izuzetno ozbiljna i ovom bih prilikom zamolio sve političke opcije, hrvatske i bosanske, da poduzmu mjere da se mom tati omogući izlazak iz pritvora KP Zenica i omogući mu se branjenje sa slobode.

Jeste li vi i vaš otac očekivali njegovo uhićenje, je li bilo naznaka za to?

Prvi put sam informaciju na ovu temu od svog tate dobio prije pet godina. Nekoliko puta smo pričali, to su neformalni razgovori između oca i sina. On je uvijek govorio da, ukoliko bude na temu došla obrana Orašja, neće bježati od nikakve odgovornosti, nego baš naprotiv, da će stati u obranu ovog kraja kao što je i bio čitav rat. Ja živim i radim u Osijeku i on je od srijede do petka prošlog tjedna boravio kod mene. Djelatnici SIPA-e, koji su ga uhitili, kontaktirali su ga telefonom, on im se odazivao i rekao da će biti dostupan ovdje. Da li je znao da će to biti uhićenje ili samo obavijesni razgovor, ja ne znam jer taj dio nisam uspio iskomunicirati sa svojim tatom. Vjerujem da je znao da će biti uhićen. Želim naglasiti taj detalj da on ne bježi od nikakve odgovornosti. On želi dokazati svoju nevinost, ali mu ovakav način, znači privođenje i odvođenje u pritvor, u opjevani zatvor KP Zenica, ne omogućava da brani sebe i sve svoje suradnike koji su također uhapšeni zajedno s njim.