Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Perkoviću i Mustaču

Šimunović: Udba me prisilila na suradnju, plaćali su mi samo benzin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih obavještajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu nastavljeno je u srijedu poslijepodne svjedočenjem Ivana Šimunovića, koji je radio za njemačke i jugoslavenske tajne službe.

Šimunović je objasnio kako ga je Udba prisilila na suradnju i da su od njega tražili da ih obavijesti ako načuje priprema li se neki napad. Isto su od njega tražili i pripadnici njemačkih obavještajnih službi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrda zapisnika Sutkinja Miličević svjedočila o Mustačevu iskazu na suđenju Pratesu Slika nije dostupna Slučaj prati Ivana Petrović Prates: 'Đureković je bio ustrašen i živio je konspirativno'

"Bio sam članom Hrvatskog narodnog odbora (HNO) Branka Jelića i zato su me obavještajne službe tražila da surađujem s njima", rekao je Šimunović koji je objasnio kako ga Udba nije plaćala.

Perković i Mustač imali prometnu nesreću

"Udba me nije plaćala, dala mi je samo za benzin. Moji kontakti u Udbi su bili Đuro Lukić i Lovrić Branko, s kojima sam se nalazio dva puta godišnje", rekao je Šimunović.

"Prestao sam s radom 1985. i njemačka služba me pustila. Nisu radili nikakav pritisak jer od mene nisu baš imali koristi", zaključio je Šimunović.

Svjedok Šimunović (83) ranije je u procesu vođenom protiv Krunoslava Pratesa ispitan 2007. o svom radu za tajne službe, a danas se na suđenju pojavio kao svjedok suda, također s ciljem da posvjedoči o radu tajnih službi.

Suđenje bi trebalo biti nastavljeno u četvrtak svjedočenjem Vanje Špiljka, sina Mike Špiljka, te hrvatskih sudaca, Damira Kosa, suca Vrhovnog suda i Renate Miličević, sutkinje Županijskog suda. Kos je bio sudac u procesu Vinku Sindičiću za ubojstvo Brune Bušića, dok je sutkinja Miličević bila sutkinja u Županijskom sudu kada je optuženi Zdravko Mustač svjedočio video-linkom u procesu protiv Krunoslava Pratesa.

Prema optužnici, Stjepan Đureković je ubijen kako bi se prikrile malverzacije u Ini u koje je navodno bio upleten sin Mike Špiljka, Vanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene