Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon potresa virtualni tsunami

Počinje vježba: Crnu Goru pogađa virtualni tsunami

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Područje Jadrana iduća tri dana će se boriti s posljedicama virtualnog tsunamija.

U robusnoj virtualnoj vježbi X24 Europe, naglasak se stavlja uporabu društvenih mreža, sredstava za suradnju i mobiliziranje masa. Virtualni potres epicentar će imati u crnogorskom akvatoriju, južno Dubrovnika. Simulacija će početi ujutro u 8 sati.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Fukushima 2011. godine Japan prvi puta izdao upozorenje za tsunami još od Fukushime: Znate li što se tada dogodilo? Potres u Japanu Magnituda 7,6 VIDEO Društvenim mrežama šire se snimke razornog potresa u Japanu: Pogledajte trenutke koji lede krv u žilama

Cilj vježbe je demonstracija isplative i inovativne virtualne računalne okoline u svrhu ublažavanja posljedica prirodne katastrofe razmjenom informacija u realnom vremenu, te podizanje svijesti europskih partnerskih organizacija u odazivu na humanitarnu pomoć u slučajevima kriza uzrokovanih takvim katastrofama.

Projekt X24 Europe je zamišljen kao višeslojni scenarij sa simuliranim seizmičkim događajem, koji stvara tsunami na Jadranskom moru i koji stvara štetu izvorima resursa i nanosi štetu temeljnoj infrastrukturi priobalnim zemljama, pa tako i Hrvatskoj. Vježba će se fokusirati na primjenu besplatnih online alata za prikupljanje, koordinaciju i pomoć žrtvama katastrofe i spašavanju njihovih života.

Katastrofa bi ukupno trebala trajati 180 dana, a tijekom tog vremena promatrat će se protok informacija i koordinacija aktivnosti od strane međunarodne zajednice. Sam projekt ima četiri faze, a na kraju će se izraditi poseban zaključak, kojim će biti istaknuti komentari sudionika vježbe i lekcije naučene u jednoj takvoj kriznoj situaciji.

Prva faza odnosit će se na prvih 48 sati, druga na narednih dva do 15 dana, treća na 30 do 60 dana i posljednja na period od 90 do 180 dana nakon katastrofe. Detaljnije informacije možete potražiti na stranicama tog projekta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene