Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riješena polovica predmeta

Šimonović: Visoki prekršajni sud smanjio zaostatke za 50 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki je prekršajni sud u 16 mjeseci smanjio broj neriješenih predmeta za 50 posto, sa 100.000 na 50.000, rekao je danas ministar pravosuđa Ivan Šimonović predstavljajući rezultate CARDS-ova projekta 2004. 'Poboljšavanje rada na Visokom prekršajnom sudu i odabranim prekršajnim sudovima'.

Ostali prekršajni sudovi broj neriješenih predmeta smanjili su za 20 posto, kazao je Šimonović u Europskom domu u Zagrebu na svečanosti zatvaranja dvogodišnjeg projekta cilj kojega je bio poboljšati rad i funkcioniranje pravosudnog sustava i pridonijeti vladavini prava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apsurdnost pravosuđa Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade Zdravko Mamić mito i korupcija Mamić predsjedniku suda dao sat od 15.000 eura: "Htio sam ga imati na svojoj strani"

Projekt, koji je vodila njemačka zaklada za međunarodnu pravnu suradnju, trebao bi omogućiti veću učinkovitost prekršajnih sudova i njihovo povezivanje s vanjskim informacijskim sustavima. U sklopu projekta uvedeno je i praćenje rada svakoga pojedinog prekršajnog suda, čime je, kako je rečeno, omogućeno donošenje mjera za poboljšanje rada na pojedinim kritičnim sudovima.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin rekao je da je neovisnost sudstva povezana s odgovornošću pa nadzor rada nije protiv sudaca, već samo protiv onih koji to ometaju. 'Svi drugi suci pozdravljaju taj projekt jer znaju da će njihov rad biti prepoznat', ustvrdio je Hrvatin.

'Twinnig projekt' vrijedan milijun eura financirao je EU. S još 1,5 milijuna eura financirana je nabava opreme koja je većim dijelom upotrijebljena za potrebe 'E-spisa' i državnog odvjetništva, a manjim dijelom za informatičku opremu prekršajnih sudova.

Na svečanosti su bili i predsjednik Visokoga prekršajnog suda Zoran Potočki, voditelj Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren, voditelj projekta Hans Ulrich Borchert i njemački veleposlanik u Hrvatskoj Bernd Fischer. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene