Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poseban božićni ugođaj njeguje se u Sikovu, malom selu zadarskog zaleđa. Dva sata prije Božića pali se badnjački krijes, koji naraste i do deset metara, a oko blagdanske vatre okupi se sikovska mladež.


Ovo je njihov večernji izlazak, a mladi Sikovljani za badnju noć znaju svoje odredište. Nema sumnje da će se pokraj velikog badnjačkog krijesa naći svi, i cure i momci. Cure uživaju, a momci pomalo promatraju plodove svoga rada. Nije dovoljan samo potez šibicom, jer za nekoliko metara visoku vatru, treba i drva.

Vezani članci Klapa Sv. Juraj - 3 Tradicionalno blagdansko okupljanje Klape Sv. Juraj HRM ove će godine izostati: ''Što je, tu je'' Will Ferrell, Mark Wahlberg Kako blagdane provode glumci koje obožavamo gledati u božićnim filmovima?

>> Hrvatski Božić na nevjerojatna +22 stupnja!

'To su naši mladi organizirali, vozili traktorima, to su naši stari običaji, uvijek se palilo na Badnjak', rekao nam je Vjeko Mitrović iz Sikova. Paljenje Badnjaka u Sikovu još je po nečemu posebno. U ponoć kada stiže Božić, vatra je već gore visoko, a pali se u deset navečer i trajat će nekoliko dana Svake godine, kažu nam Sikovljani, pokraj badnjačkog krijesa sve je ljepše, a ima svega, blagdanske topline, mladih i pjesme.