Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prosječna kazna u Hrvatskoj za teški prometni prekršaj iznosi godinu i pol dana zatvora, pa takva sudska praksa najčešće pogoduje onima koji su u prometu skrivili nečiju smrt ili trajni invaliditet, rečeno je danas u Šibeniku na konferenciji za novinare u organizaciji Centra za razvoj demokracije (CERD) iz Splita na kojoj je predstavljena Udruga obitelji stradalih u prometu.


Prošle je godine u Hrvatskoj u prometu poginulo 620 osoba, od kojih su čak dvije trećine bili pješaci, istaknuo je potpredsjednik Udruge obitelji stradalih u prometu Mirko Erceg, otac jedne od dviju poginulih djevojčica iz Makarske. Na njih je naletio mladi vozač koji je zbog velike brzine izgubio nadzor nad vozilom. Erceg je rekao da je udruga osnovana jer su obitelji žrtava u prometu nezadovoljne niskim kaznama koje dobiju oni koji skrive nesreću te dugim sudskim procesima.

Vezani članci Vitomir Lučić, načelnik Postaje prometne policije Osijek Od ponoći traje akcija policije Speed Marathon, načelnik osječke policija otkrio gdje vozači više griješe Josip Mataija - 1 Voditelj Službe za sigurnost prometa otkrio detalje strašne nesreće u kojoj je poginulo dijete te poručio: "Nesreće su se dogodile zbog teških prekršaja"

Predsjednica CERD-a Semina Lončar rekla je kako je ta udruga zaprimila 40 prigovora građana koji smatraju da sudovi odugovlače postupke, da su kazne male, te da nema poštovanja prema žrtvama. Najavila je da će CERD i Udruga obitelji stradalih u prometu tražiti praćenje svih postupaka protiv počinitelja teških prometnih nesreća.

Udruga obitelji poginulih u prometu u Šibeniku će u subotu, 8. ožujka, organizirati potpisivanje peticije za pooštravanje kazni vozačima koji rade teške prometne prekršaje. Tu će peticiju, koju je do sada potpisalo 16.000 građana Hrvatske, uputiti Hrvatskom saboru s ciljem promjene Zakona o sigurnosti na cestama.