Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svake godine, posebno u sezoni grijanja od trovanja ugljikovim monoksidom u prosjeku umre između 20 i 25-ero ljudi i djece. Broj lakše otrovanih još je veći. Održavate li vi svoj dimnjak?


Da bi gušt grijanja bio potpun, a san spokojan, važna je i redovna provjera dimovodnih, električnih i plinskih instalacija. Jednako vrijedi i za one koji se griju na struju ili plin. Stručnjaci tvrde, angažman građana je vrlo važan. Izostanak nadzora može imati nesagledive posljedice.

Vezani članci Dimnjačari imaju pune ruke posla Dimnjačari imaju pune ruke posla, u potresu urušeno oko 10 tisuća dimnjaka: "Sanacija bi mogla potrajati godinama" Slika nije dostupna Počela sezona grijanja: Obavezno pročitajte ove savjete!

'Osim požara, može doći do trovanja i gušenja. Zato je iznimno važno kontrolirati dimnjak i ložne uređaje i objekte', kazao je Davor Batel, rukovoditelj službe dimnjačara.

I neodržavane stare plinske cijevi su nemjerljiva opasnost.

'Odgovornost korisnika je dimovod, plinska instalacija i sami bojleri. Dimovod bi trebalo kontrolirati jednom ili dvaput godišnje', kaže Dean Kocijančić, direktor Plinare Pula.

A tu kontrolu pak treba povjeriti stručnim osobama!