Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed radnika 'Konstruktora'

Šest mjeseci bez plaće: 'Hrane me roditelji od svoje mirovine inače bih bio gladan kruha'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedesetak radnika splitskog 'Konstruktora' danas je prosvjedalo pred upravnom zgradom zbog neisplate šest plaća.

Radnici su od uprave tražili da im isplati šest plaća, regrese, otpremnine, te da im uplate doprinose za zadnje dvije godine.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Ilustracija Što smjera Vlada? Pravosuđe pred potpunim kolapsom, iz sindikata stigla jasna poruka: ''Sutra možemo početi raditi ako...''

'Sindikat radnika 'Konstruktora' je u utorak, nakon što su doznali za naš današnji prosvjed, pojedinačno zvao radnike i obećao im do petka jednu plaću, a dvije do polovice studenog. Zato nas je danas stiglo ovako malo. Rekli su im da danas ne dolaze. Ljudi su isprepadani', izjavio je Ivan Lovrić.

Radnici su novinarima ispričali kako zadnjih šest mjeseci žive u teškim uvjetima i da im pomažu uglavnom roditelji, umirovljenici s malim mirovinama.

'Mi želimo sve plaće. Pozivamo državu da radi svoj posao, te inspekciju da kazni 'Konstruktor' zbog neplaćanja raznih davanja. Mi ništa od nikoga posebno ne tražimo, nego samo svoje novce koje smo zaradili', rekao je Elis Jonjić.

>> Grčić: Deblokada Konstruktora je dio pokretanja investicijskog vala

Dragan Pogačić u 'Konstruktoru' radi već deset godina. Ima dvoje djece i nezaposlenu ženu. 'Hrane me roditelji od svoje mirovine inače bi bio gladan kruha. Kako ovo ljeto u 'Konstruktora' nije bilo posla, radio sam sezonski kako bi mogao barem malo smanjiti dugove. Imam kredit u 'švicarcima' i svaki dan čekam ovrhe', dodao je Pogačić.

Sličnu sudbinu ima i Ivan Botica koji svojoj djeci od 11 i 12 godina nije rekao da ne prima plaću. Dodaje kako okolo posuđuje novac da bi preživio, a ima ga toliko da samo može kupiti kruh i mlijeko. 'U 'Konstruktora' sam 25 godina i nikada nije bilo ovako. Ovo je strašno. U obitelji nas je deset članova - s braćom i nevjestama - i svi smo nezaposleni', rekao je Botica.

Kako se čulo na prosvjedu, radnici 'Konstruktora', ako im ne bude u petak uplaćena plaća, za ponedjeljak najavljuju štrajk, s potporom Građevinskog sindikata. To je potvrdio i predsjednik sindikata 'Konstruktora' Bartul Bekavac koji je rekao da je tvrtka u teškoj financijskoj situaciji, te da im se duguje oko pola milijuna kuna.

No, Bekavac smatra današnji prosvjeda nelegalnim, jer nije najavljen i o njemu nije obaviješten sindikat. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene