Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP nezadovoljan procedurom

Šernhorst i Pičuljan su kandidati za ustavne suce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je, nakon razgovora s dvoje kandidata za jedno upražnjeno mjesto suca Ustavnog suda, Hrvatskom saboru predložio da suca Ustavnog suda bira između aktualne sutkinje Nevenke Šernhorst, kojoj je ovoga mjeseca istekao mandat u Ustavnom sudu, i državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa Zorana Pičuljana.

Troje SDP-ovih članova odbora, nezadovoljnih procedurom, bilo je suzdržano u glasovanju. Smatraju da je o predloženim kandidatima izostao dogovor među najvećim strankama, čime je zanemarena nova situacija, nastala zbog ustavnih promjena, a koja zahtijeva da se dvije vodeće stranke unaprijed dogovore o kandidatima.

'Iako je ustavnim promjenama uvedena dvotrećinska većina za izbor ustavnih sudaca, obrazac kandidature i raspisivanje natječaja ostali su isti kao da se ta bitna promjena uopće nije dogodila', ustvrdio je potpredsjednik Odbora, SDP-ov Josip Leko.

S njim se složila i Ingrid Antičević Marinović (SDP), koja ističe da se parlamentarna većina ponaša kao da nije donesen novi Ustav koji pretpostavlja drugačije ponašanje. 'Kakvu to poruku stručnoj javnosti ovim postupkom šalje parlamentarna većina? Ova politika nije dobra', istaknula je Antičević Marinović.

Šeks: Procedura se morala provesti po važećem zakonu

Predsjednik Odbora Vladimir Šeks (HDZ) odgovorio im je da se stari proces kandidature provodi dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu. 'Prethodno usuglašavanje oko kandidatura, koje vi predlažete, to je za jedno buduće vrijeme, kada se donese novi zakon', odgovorio je Šeks, ističući da nijedan od kandidata nije dobio dvotrećinsku većinu, a da se procedura morala provesti po važećem zakonu.

Sada nemamo drugog zakona. Sutkinji Šernhorst istekao je mandat i procedura se morala obaviti po važećem zakonu, rekao je Šeks, koji je istaknuo da će se u sabornici o novom ustavnom sucu odlučivati dvotrećinskom većinom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene