Posljednjih mjeseci Hrvatsku tresu serije mahom nerazjašnjenih požara automobila. Policija je samo u prošloj godini zabilježila 69 takvih slučajeva.

Galerija


U posljednjih tjedan dana gotovo trideset automobila stradalo je u podmetnutim požarima diljem Hrvatske.

Vezani članci Ilustracija U požaru poginuo muškarac: Opušak zapalio krevet, popucala stakla i žbuka Vatrogasci na terenu, ilustracija Planula obiteljska kuća u Benšćici, policija i vatrogasci još uvijek na terenu

"To je uvijek ili najčešće je nekakva poruka, upozorenje koje je prethodnica nekom čak i fizičkom obračunu ili čak fizičkom napadu", govori Željko Cvrtila, kriminalist.

Prije nešto više od mjesec dana vatrena buktinja progutala je i automobil Dinamova savjetnika za sigurnost Krešimira Antolića. Počinitelj još nije pronađen.

Serija podmetnutih požara automobila (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Zapaljen automobil Dinamova direktora (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Pod okriljem noći nepoznati počinitelj ušetao je na skladište automobila u Strmecu Samoborskom i zapalio 20 vozila. Sedam ih je u potpunosti izgorjelo a materijalna šteta procijenjuje se na više od milijun kuna.

Policija u ovom slučaju još slaže mozaik zločina.

"Kooperativnost i kvaliteta rada sa žrtvom najčešće dovode do uspješnog razrješenja ove vrste kaznenog djela", govori Marina Mandić, MUP.

Serija podmetnutih požara automobila (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Serija podmetnutih požara automobila (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Hara li Zagrebom serijski piroman, pitaju se brojni građani. U samo dva dana pet automobila progutala je vatra koja se proširila s obližnjih kontejnera za smeće. Šteta se procjenjuje na nekoliko stotina tisuća kuna, A motivi su još uvijek nepoznati.

"Motiv koji inicira piromanane i koji naprosto uživaju u gledanju požaru, naravno da može biti motiv da izgleda da je slučajno zapaljen nekakvi okolni objekt", govori Cvrtila.

I u ovim slučajevima policajci imaju pune ruke posla.

"U svakom tom prijavljenom slučaju policijski službenici naravno ulažu maksimalni napor koji će dovesti do rasvjetljenja svih okolnosti i činjenica tih kaznenih djela tako je i sa ovim posljednjim slučajevima", govori Mandić.

Serija podmetnutih požara automobila (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Serija podmetnutih požara automobila (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Stručnjak za sigurnost ističe kako je problem i u jeftinijim plastičnim kontejnerima. Ne isključuje mogućnost tužbi građana prema komunalnim poduzećima.

"Zaista se pokazuje da plastični kontenjeri nisu sigurni za okolinu jer kroz njih se požar vrlo lako i jednostavno širi na okolne objekte", smatra Cvrtila.

Je li u posljendnja dva slučaja paljenja kontejnera riječ o djelu piromana ili palež ima drugo značenje uskoro bi trebala otkriti policijska istraga.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr