Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prosvjednom šetnjom od Kamenitih vrata do Trga bana Jelačića Ženska mreža Hrvatske obilježila je današnji Međunarodni dan žena želeći time iskazati solidarnost i povezanost s globalnim ženskim pokretom i problemima žena diljem svijeta, a posebice upozoriti na probleme žena u Hrvatskoj.


U prosvjednoj akciji nazvanoj 'Neostvarena ženska prava - dug države ženama' sudjelovalo je 50-ak aktivistkinja ženskih udruga koje su upozorile na neravnopravni položaj i brojne probleme s kojima se susreću žene u Hrvatskoj. 'Ovdje smo da ukažemo na rastuću neravnopravnost žena, na slab položaj na tržištu rada, na potpuno zaboravljene seoske žene kojima se ne ispunjavaju osnovni obećani zahtjevi i na 'gafove' tekuće hrvatske politike koji se tiču žena i pogađaju žene', izjavila je koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov.

Vezani članci Brutalan napad na dvije žene u Splitu - 3 Psihijatar o napadaču iz Splita: ''Ovo može ukazivati na osobu koja ima smanjenu inteligenciju" Snijeg u Alpama, ilustracija Tragedija u Alpama: Dvije žene se smrznule, muškarac prevezen u bolnicu

Dodala je kako od predsjednice Vlade Jadranke Kosor očekuje isto što i od svih drugih koji donose odluke - da te odluke budu rodno osviještene, da proračun bude rodno osviješten i da se ravnopravnost spolova ne svede samo na nešto deklarativno što se spominje samo u povodu određenih datuma. 'Premijerka je tu pokazala osjetljivost koju dosad nitko nije pokazao, ali očekujemo da to vidimo na djelu, na proračunu a ne samo na lijepim riječima', ocijenila je Genov. Jedan od gorućih problema žena u Hrvatskoj jest ostvarivanje njihovih radnih prava jer su žene i dalje za isti posao manje plaćene, pa ženska plaća za isti posao iznosi 89 posto plaće muškarca. Također, žene danas rade na određeno vrijeme i desetak godina pa je nužno taj rad ograničiti na godinu dana.

>> 'U Europi više akademski obrazovanih žena nego muškaraca'

Koordinatorica Ženske mreže ipak smatra da su danas u Hrvatskoj najneravnopravnije seoske žene o kojima se ništa ne zna i o kojima se uopće ne govori. Ističe kako je u potpunosti zaboravljena seksualna edukacija u školama koja ima za posljedicu rast maloljetničkih trudnoća i poroda te da u društvu, koje se smatra sekularnim, preveliki utjecaj ima crkva. Prosvjednu akciju Ženske mreže došao je podržati saborski zastupnik Šime Lučin koji, čestitajući ženama današnji praznik, rekao kako njihov položaj u društvu još nije onakav kakav bi trebao biti. 'Držim da nije vrijeme za domjenke nego prilika da se još jednom ukaže na položaj žena u hrvatskom društvu koji je daleko ispod očekivanog i poželjnog', rekao je Lučin. (HIna)