Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srebrno rimsko posuđe

Senzacionalan nalaz u Vinkovcima: Arheološka zbirka veća od Seusevog blaga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo kulture izvijestilo je danas da je tijekom zaštitnih arheoloških istraživanja u Vinkovcima pronađen vrijedan nalaz.

Pronađena je ostava s luksuznim antičkim srebrnim posuđem koje prema prvim pokazateljima okvirno datira s kraja 4. stoljeća, koji se sada, pod stalnim nadzorom policije, čuva u trezoru i pod alarmom u Gradskom muzeju Vinkovci.

Riječ je o senzacionalnom nalazu, koji po vrijednosti pojedinačnih predmeta ne može biti usporediv sa Seusovim blagom, ali koji je po broju predmeta, njih više od pedeset, daleko veći, ustvrdio je Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završena obdukcija Policija otkrila uzrok smrti osobe pronađene u Bosutu Ilustracija Uzrok nesreće nije poznat Poginuli mladići, vozač se BMW-om zabio u stablo? "Znam dečka, nedavno je kupio auto, nikada nije divljao po cesti"

30 kilograma tanjura, zdjela, čaša, žlica...

Taj po vrijednosti i obimu rijedak nalaz rimskog posuđa pronađen je 23. ožujka, u Dugoj ulici 26. Pojedini primjerci posuđa su pozlaćeni i ukrašeni, a dio sadrži i gravirane ukrase koji prikazuju životinje, bilje, arhitekturu i ljudski lik. Otkriven je i natpis koji govori da je izrađivač barem dijela tog posuđa bio Antonije Akvila. Ukupna je težina srebrnog posuđa, među kojima su pladnjevi, tanjuri, zdjele, vrčevi, čaše i žlice, veća od 30 kilograma.

>> Na Dugom Otoku pronađen kostur najstarijeg Dalmatinca

Uzelac je ocijenio kako je nalaz rezultat sustavnog arheološkog istraživanja antičkih Cibala, budući da su u Vinkovcima sva kopanja kod građevinskih radova pod kontrolom arheologa. S obzirom na to da su to često velika istraživanja, angažiraju se i privatne tvrtke, a radove u blizini Name provodila je zagrebačka tvrtka Geoarheo po vodstvom arheologa Šime Vrkića, dodao je.

Pronađeni nalazi sutra će se izložiti na konferenciji za novinare u Vinkovcima, nakon čega će se prevesti u Zagreb gdje će se oblikovati radni tim koji će pomoći da se vrijedni nalaz uredi i restaurira te vrati u Vinkovce. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene