Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Areheološka senzacija kod Zadra - 3000 godina staro naselje pronađeno je na morskom dnu.


Tristo metara od mjesta Turnja, u moru svega pedesetak metara od obale, zadarski su arheolozi otkrili podvodno arheološko nalazište stara otprilike 3000 godina, piše Slobodna Dalmacija.

Vezani članci Muškarac je u automobilu prevozio pet kanti morskih trpova U gepeku prevozio pet kanti punih morskih trpova vrijednih više od 40 tisuća kuna Slika nije dostupna Naselje nepoznatog naroda koje je tisućljećima spavalo pod morem pokraj Zadra, staro je 3500 godina

Za sad se čini kako se radi o nekom povijesnom naselju, a toj konstataciji u prilog idu i veliki drveni stupovi u morskom dnu, kao i još tisuće artefakata.

FOTO Pula: Postavljali plinske cijevi, a pronašli ostatke vile

'Pregledom satelitskih snimki i zračnih fotografija uočili smo goleme pravilne formacije, evidentno djela ljudskih ruku. To je bio dovoljan razlog da zaronimo na dno, gdje smo odmah pronašli veliku količinu prapovijesne keramike i drvenih ostataka iz prvog tisućljeća prije Krista, a moguće da ima i starijih dijelova', rekao je za Slobodnu dr. Mato Ilkić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook