Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Areheološka senzacija kod Zadra - 3000 godina staro naselje pronađeno je na morskom dnu.


Tristo metara od mjesta Turnja, u moru svega pedesetak metara od obale, zadarski su arheolozi otkrili podvodno arheološko nalazište stara otprilike 3000 godina, piše Slobodna Dalmacija.

Vezani članci Radovi na nastavku karlovačke obilaznice i mostu preko rijeke Korane - 5 Most koji nikamo ne vodi uskoro dobiva smisao: Napreduju radovi na obilaznici kod Turnja Darko Radman Zadarski pedijatar osuđen na godinu dana zatvora zbog smrti šestogodišnjaka

Za sad se čini kako se radi o nekom povijesnom naselju, a toj konstataciji u prilog idu i veliki drveni stupovi u morskom dnu, kao i još tisuće artefakata.

FOTO Pula: Postavljali plinske cijevi, a pronašli ostatke vile

'Pregledom satelitskih snimki i zračnih fotografija uočili smo goleme pravilne formacije, evidentno djela ljudskih ruku. To je bio dovoljan razlog da zaronimo na dno, gdje smo odmah pronašli veliku količinu prapovijesne keramike i drvenih ostataka iz prvog tisućljeća prije Krista, a moguće da ima i starijih dijelova', rekao je za Slobodnu dr. Mato Ilkić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook