Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda u petak će pregledati ruševinu kuće u Osijeku gdje su prema optužnici u slučaju "selotejp" pripadnici Samostalne uskočke satnije 1991. zatvarali i zlostavljali srpske civile, a potom ih odvodili i likvidirali na obali Drave.


Očevid je danas najavio sudac Željko Horvatović koji vodi postupak protiv Branimira Glavaša i ostalih optuženika za zločine nad srpskim civilima u ratnom Osijeku.

Vezani članci Policajac, ilustracija Teška prometna nesreća na Jadranskoj magistrali blizu Makarske, jedna osoba poginula Splitska policija Kamionom pregazio ženu na rivi na Hvaru: Policija traži očevice da otkrije kako je došlo do nesreće

O zločinima u kući u Dubrovačkoj ulici, u kojoj je prije rata živjela jedna srpska obitelj, mediji pišu od početka devedesetih, a tijekom suđenja u slučaju "selotejp" objavljeno je da se navodno mjesto zločina ruši.

Sudac Horvatović je 15. siječnja prihvatio zahtjev tužiteljstva i od policije zatražio da zaustavi rušenje, no novi je vlasnik kuću u međuvremenu u potpunosti srušio.

Tužiteljstvo vjeruje da je riječ o mjestu gdje su počinjeni zločini, pa je tražilo da se u kući napravi očevid, odnosno da se fotografira i snimi za potrebe glavne rasprave.

Suđenje Glavašu i ostalim optuženicima nastavljeno je svjedočenjem odvjetnika Radoslava Arambašića kojega su na posljednja dva ročišta otac, brat i suprug trećeoptužene Gordane Getoš Magdić optužili da je svoju branjenicu prisilio na lažni iskaz policiji.

Getoš je najprije teretila Glavaša i ostale, da bi kasnije
promijenila iskaz tvrdeći da je bila žrtva policijske brutalnosti.

Odvjetnik Arambašić odbacio je tvrdnje o pritiscima rekavši da je "obrana istinom" i suradnja s policijom bila odluka Gordane Getoš Magdić.

Tvrdi da se policija tijekom njena saslušanja ponašala korektno, dok mu je otac trećeoptužene Andrija Getoš rekao da je pokojni ako njegova kćer bude osuđena.